Pismo Vučićevim zvanicama 1

Aleksandar Vučić se deklarativno zalaže za sistem evropskih vrednosti, a svakodnevno krži osnovne postulate demokratije, njegova sladunjava retorika možda prija briselskom uhu, ali je u suprotnosti sa surovom praksom koju demonstrira u zemlji, ističu Čovari vatre – Pokret protiv diktature u otvorenom pismu Vučićevim zvanicama.

U pismi se podseća da Pokret već tri mseca protestuje protiv diktature Aleksandra Vučića i njegovog režima.

„Tačno je da je Aleksandar Vućić dobio najviše glasova u prvom krugu, ali nije pobedio na izborima. Raspolažemo brojnim dokazima da su izbori od početka do kraja bili neregularni, da nisu sprovedeni u skladu sa zakonom i da se radi o izbornoj krađi koja je sprečila održavanje drugog kruga izbora“, ističe Pokret.

U pismu podseća da je Aleksandar Vučić, osim dosadašnje funkcije premijera, predsednika SNS, formalno i na čelu svih službi bezbednosti, a neformalno je uzurpirao i položaj Javnog tužioca i vrhovnog sudije.

I to mu nije bilo dovoljno, pored policije i vojske kojima takođe upravlja, za svaki slučaj formirao je i svoje parapolicijske snage, koje primenom sile i terora uteruju strah građanima Srbije, kaže se u pismu.

Aleksandar Vučić, dodaje Pokret, „direktno utiče na najgledanije i najčitanije medije u zemlji. Srbija nije zemlja slobodnih medija i slobodnih novinara. Svi koji mu se javno suprotstave bivaju linčovani – u njegovim medijima, u njegovim nastupima ili fizički eliminisani“.

Srbija je zemlja, ističe Pokret protiv diktature, gde zbog jednog SMS možete zauvek nestati i gde policija saučestvuje sa mafijašima pod fantomkama u noćnom rušenju čitavih kvartova prestonice.

Pokret podseća da je Aleksandar Vučić čovek koji se javno za skupštinskom govornicom zalagao za ubijanje sto Muslimana za jednog Srbina, javno se zalagao i za skrivanje Ratka Mladića, a i danas su na njegovim skupovima ratni zločinci počasni gosti.

Aleksandar Vučić se deklarativno zalaže za mir i saradnju, a svojim brojnim aktivnostima i politikom doprineo je pogoršanju odnosa u regionu, ukazuje se u pismu.

Takođe se navodi da se Vučić deklarativno zalaže za sistem evropskih vrednosti, a svakodnevno krži osnovne postulate demokratije. Njegova sladunjava retorika možda prija briselskom uhu, ali je potpuno u suprotnosti sa surovom praksom koju demonstrira u zemlji.

„Moglo bi se još puno toga nabrajati, ali znamo da nemate preterano vremena da se bavite nama, običnim građanima, vrlo nezadovoljnim i vrlo zabrinutim. Vi ste u skladu sa vašim interesima i protokolarnim obavezama već u pripremi svečanih toaleta i kurtoaznih govora kojim ćete se obratiti lažnom predsedniku Srbije“, ocenio je Pokret.

„Znamo mi to i razumemo, i ne odobravamo, naravno. A, znamo da će doći i vreme kada žete se možda upitati gde je taj demokratski potencijal Srbije, što se ne oglasi – vodite računa da tada ne bude prekasno – i za vas, i za nas“, ističu u pismu Čuvari vatre – Pokret Protiv Diktature.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari