Pitanje ekologije briše razlike, ali neće oživeti SZS 1Foto: Savez za Srbiju

Borba za očuvanje životne sredine prevazilazi političke razlike u opoziciji, ali zajedničko delovanje stranaka nekadašnjeg Saveza za Srbiju po tom pitanju ne znači njegovu revitalizaciju – poručuju sagovornici Danasa.

Oni odgovaraju na pitanje da li zajednički nastup predstavnika stranaka koje su činile okosnicu SZS u sredu na konferenciji ispred Predsedništva, gde su poručili da ne žele Rio Tinto u Srbiji, znači da će ubuduće nastupati zajedno.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže za naš list da su teme poput borbe za zdravu životnu sredinu, iskorenjivanje ogromne korupcije, dobijanje mogućnosti za građane da slobodno biraju na demokratskim izborima, kao i želja za promenom nakaradnog sistema, i do sad bile stvari oko kojih nema razlika među strankama opozicije.

– Mislim da je potpuno normalno da u borbi protiv korupcije režima i borbi za zdravlje naroda sve razlike budu stavljene po strani. Zato i ne treba da iznenađuje kad se oko Rio Tinta okupe svi koji žele bolju Srbiju od privatne naprednjačke zemlje. Tek potpunim jedinstvom na svim temama i borbom protiv vlasti koja ugrožava našu zemlju i zdravlje naroda, sa svim građanima i organizacijama, uspećemo da promenimo Srbiju na bolje – ističe Stefanović.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić navodi da tema zbog koje su u sredu održali konferenciju prevazilazi politiku, jer je pitanje života i nije vezana za konkretne političke stranke niti pojedina udruženja, već se tiče svih građana Srbije.

– Mene su pozvali organizatori, pretpostavljam isto kao i gospodina (Boška) Obradovića a i ostale koji su tu bili iz drugih stranaka, tako da nema to nikakve veze sa tim da smo mi to zajednički dogovarali. Da li će biti još ovakvih akcija u budućnosti – moguće je. Prosto, mi imamo odgovornost prema građanima Srbije, bez obzira što smo u različitim političkim strankama. Svi smo mi građani Srbije i imamo pravo da se jasno po nekim temama odredimo – objašnjava Aleksić.

Prema njegovim rečima, Narodna stranka je na Predsedništvu donela stav po pitanju istraživanja i eksploatacije litijuma od strane Rio Tinta i drugih kompanija, koji glasi da su apsolutno protiv toga. Aleksić najavljuje da će se Narodna stranka ubuduće priključiti svakoj akciji koja je vezana za tu temu.

Predsednica Pokreta slobodna Srbija Lidija Martinović podseća da je njena organizacija jedan od osnivača Udružene opozicije Srbije, te da su do danas ostali u toj grupaciji koja je okupila stranke i pokrete koji su bojkotovali lažne izbore. Ona dodaje da UOPS nikad nije prestao formalno da postoji, već je samo tihim odlaskom DS i SSP prestao da funkcioniše.

– Međutim, mi koji smo ostali u njoj smo nastavili saradnju u punom kapacitetu. Posebno smo sarađivali na kriznim projektima i borbi protiv štetnih i koruptivnih delovanja vlasti u Beogradu – videli ste to u mnogim akcijama: Vodu vam ne damo, Borba za Makiš, Spas za Veliko ratno ostrvo, raskrinkavanje lažnog metroa i drugim. Važno je da su u toj borbi, osim Narodne stranke, Pokreta slobodna Srbija i Građanske platforme iz UOPS-a, učestvovali i Dveri, Bitka za Košutnjak i Pokret Oslobođenje. Dakle, odgovor na vaše pitanje je da nema nikakvog novog sporazuma ili organizacije, nego da smo mi koji smo nastupili zajedno saglasni da je najnoviji užasni eksperiment SNS klike sa puštanjem najgoreg zagađivača, Rio Tinta, da slobodno vršlja po našoj zemlji, zagađuje je, uništava i devastira – tačka sa koje nema povratka – naglašava Martinović.

Ona smatra da trenutno nije važno da li su u nekoj formalnoj organizaciji ili ne, već je važno da se sve čiste opozicione političke organizacije, koje su ostale bez mrlje, udruže protiv kriminala i da zajedno raskrinkavaju štetočinsku vlast, sve dok narodu ne bude jasno da s njima nema budućnosti i dok ne odluči da je najzad skloni.

Podsetimo, na konferenciji povodom susreta predsednika Aleksandra Vučića sa delegacijom međunarodne kompanije Rio Tinto koja se bavi iskopavanjem litijuma, u sredu ispred Predsedništva učestvovali su predstavnici Pokreta Oslobođenje, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta Dveri, Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji, Pokreta slobodna Srbija, uduženja Bitka za Košutnjak i Pokreta Buđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari