Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu krajem maja biće održana prva preliminarna rasprava o tužbi koju je Hrvatska podnela protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid navodno počinjen tokom rata u Hrvatskoj. Kako je saopštio najviši sud UN, rasprava će biti održana od 26.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu krajem maja biće održana prva preliminarna rasprava o tužbi koju je Hrvatska podnela protiv Srbije, tvrdeći da su vlasti u Beogradu odgovorne za genocid navodno počinjen tokom rata u Hrvatskoj. Kako je saopštio najviši sud UN, rasprava će biti održana od 26. do 30. maja i biće posvećena preliminarnom prigovoru Srbije o nadležnosti suda i prihvatljivosti hrvatske tužbe.
U tužbi, podnetoj 1999. protiv tadašnje SR Jugoslavije, Hrvatska je tvrdila da je zvanično Beograd odgovoran za „etničko čišćenje“ hrvatskih građana kao „oblik genocida“ zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije“. Prema tužbi, „veliki broj hrvatskih građana bio je raseljen, ubijen, mučen ili nezakonito pritvoren, a njihova imovina je uništena“ Zvanični Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i da joj naloži da Hrvatskoj plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari