Pjer Mirel, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, dolazi u Beograd u ponedeljak 11. maja. Mirel i Luiđi Soreka, šef ekspertske misije za utvrđivanje Mape puta za beli šengen, razgovaraće na njihov zahtev s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o predstojećem izveštaju Evropske komisije o spremnosti Srbije za viznu liberalizaciju, rečeno je Danasu u MUP-u.

Tom prilikom Pjer Mirel bi trebalo da saopšti i tačan datum kada će Evropska komisija objaviti svoj izveštaj o spremnosti i napretku zemalja Zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju, odnosno o ispunjavanju kriterijuma iz Mape puta. Prema nezvaničnim informacijama, izveštaj EK biće saopšten nedelju dana posle Mirelove posete Beogradu, u ponedeljak 18. maja.

Zvaničnici EK će u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana ka beloj šengenskoj listi objaviti pojedinačne procene za svaku državu, iz kojih će biti jasno za koje zemlje je u ovom trenutku moguće ukidanje viza. Prema očekivanjima to bi mogle biti Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok će se od Albanije i BiH zatražiti dodatni napori. Preporuka za viznu liberalizaciju prema Srbiji mogla bi da usledi većtokom juna, zbog čega zvaničnici u Beogradu očekuju da će ukidanje viza profunkcionisati krajem ove godine ili, najkasnije, početkom 2010.

Radna grupa EU za Balkan bi o izveštaju EK trebalo da raspravlja 25. maja, pod uslovom da ne bude ozbiljnijih primedbi na njegov sadržaj, dok bi EK tokom juna mogla da uputi zvaničnu preporuku o ulasku određenih zemalja na belu šengensku listu.

Prema rečima predstavnice Evropske inicijative za stabilnost Aleksandre Stiglmajer, bitan momenat mogao bi da bude sastanak ministara spoljnih poslova EU koji će biti održan 16. juna. Ona procenjuje da bi oni većtada mogli da postignu dogovor o ukidanju viza, što ne bi bila formalna odluka, ali nju bi verovatno potvrdili na jesen.

Za konačnu odluku o viznoj liberalizaciji potrebno je mišljenje Evropskog parlamenta. Poslanici EP odlučivaće kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija će svoj izveštaj o napretku balkanskih zemalja zasnivati na ocenama ekspertskih misija, koje su boravile u regionu u ranije ove godine. U Srbiju su dosad dolazile tri ekspertske misije EK, koje su detaljno proveravale napredak zemlje u oblastima kontrole granica, azila, ilegalnih i legalnih migracija, izdavanja novih putnih dokumenata i usvajanja reformskih zakona i strategija.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićrekao je prošle sedmice da je Srbija spremna da ide u susret očekivanoj liberalizaciji viznog režima i da sa EU razgovara o svim pitanjima i posledicama stavljanja zemlje na belu šengensku listu. On je istakao da mu je zamenik predsednika EK Žak Baro preneo svoju ocenu da je Srbija postigla veliki napredak na putu ka viznoj liberalizaciji i da su stvoreni uslovi za donošenje odluke EK o ulasku zemlje na belu šengensku listu do kraja godine. Dačićje napomenuo da je jasan stav o podršci viznoj liberalizaciji za Srbiju dalo „nekoliko zemalja koje su značajne u EU“, poput Nemačke, i jednog broja zemalja koje su se i ranije zalagale za ukidanje viza Srbiji, poput Češke, Bugarske, Mađarske, Francuske, Portugala, Luksemburga, Švedske i niza drugih zemalja.

Kada će kandidatura za članstvo?

Na odluku Srbije o podnošenju kandidature za članstvo u EU uticaće „regionalna dinamika“, odnosno činjenica da su sve zemlje u regionu većpodnele zahtev za status kandidata ili se spremaju da to učine, izjavila je Milica Delević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije. Prema njenim rečima, najviši državni vrh će oceniti kada je pravi trenutak za odluku o podnošenju kandidature. Delevićeva je ocenila da „niko ne spori“ to da je potrebno da Srbija u potpunosti sarađuje s Hagom. Međutim, kako je dodala, „postoji razlika da li je sada učinjeno dovoljno da se uđe u sledeću fazu integracije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari