Više stotina Srba sa severa Kosova i Metohije juče je protestovalo na administrativnom prelazu Jarinje kod Leposavića zahtevajući od Euleksa da prekine uspostavljanje carina i naplatu carinskih dažbina koje se slivaju u budžet Kosova. Euleksu je dat rok od sedam dana da zaustavi uspostavljanje carina na prelazima Jarinje i Brnjak, a u protivnom najavljena je radikalizacija protesta.

Na skupu, čiji su učesnici na sat zaustavili saobraćaj na prelazu Jarinje, govorili su predsednik opštine Leposavić Jovan Miladinović, zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Ljubiša Petrović i predsednik Udruženja poslodavaca Bojan Jakovljević. Oni su poručili da su srpski privrednici spremni da plaćaju dažbine i poreze, ali samo Vladi Srbije, a ne za budžet vlade Hašima Tačija.

Takođe je rečeno da između centralne Srbije i KiM ne bi smele da postoje carine i zatraženo od Euleksa da ih ukine. Na skupu, koji su organizovale opštinske vlasti i privrednici sa severa KiM, na račun ministra za KiM Gorana Bogdanovića i vlasti u Beogradu izrečene su optužbe da podržavaju Euleks, „koji je izašao iz okvira svog mandata“.

– Srbi sa severa KiM ne sarađuju, niti će sarađivati sa Euleksom sve dok on radi na uspostavljanju nezavisne kosovske države. Tražimo saradnju sa Unmikom i sprovođenje sporazuma o šest tačaka, na koji je Goran Bogdanović zaboravio. Nema nikakvog razloga da na lokalnom nivou pregovaramo o carinama i pravosuđu, to je posao Ministarstva za KiM. Ako to moramo sami da rešavamo, Ministarstvo je nepotrebno – kaže za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, povodom poziva ministra Bogdanovića Srbima sa severa KiM da sarađuju s Euleksom i problem carina rešavaju dijalogom.

U sedištu Euleksa našem listu juče je rečeno da su demonstracije legitimno demokratsko sredstvo za izražavanje mišljenja, ali da ne mogu da komentarišu političke zahteve kosovskih Srba. Posao Euleksa je, tvrde u sedištu Misije EU na Kosovu, sprovođenje tehničke misije u skladu s Rezolucijom 1244, o čemu je postignut dogovor sa zvaničnim Beogradom. Iz Ministarstva za KiM krajem prošle nedelje saopšteno je da Vlada Srbije, osim postojećih protokola zaključenih sa Unmikom, nije imala nikakve dodatne sporazume sa Euleksom oko procedure prelaska na Jarinju i Brnjaku.

Ova dva administrativna prelaza Srbi su spalili dan posle jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, februara 2008. godine. Kako prenosi Beta, jučerašnji skup na Jarinju obezbeđivalo je 200 specijalaca francuskog Kfora, pedesetak pripadnika Kosovske policijske službe, dok su italijanski vojnici bili raspoređeni po okolnim brdima. Za danas je najavljen protest na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Krivične prijave protiv Jakšića i Ivanovića

Portparol KPS Besim Hoti izjavio je za Danas da su protiv lidera Srba sa severa KiM Milana Ivanovića i Marka Jakšića podignute krivične prijave zato što su na skupu, održanom u ovom gradu 10. februara 2009. pozvali Srbe da demoliraju carine ukoliko ih Euleks ponovo postavi. Hoti tvrdi da podizanje ovih krivičnih prijava nema političku pozadinu, niti bilo kakve veze s nedavnim pozivima američkih zvaničnika na disciplinovanje neposlušnih Srba sa severa KiM. On kaže da su krivične prijave podignute na osnovu izveštaja u kosovskim medijima, da ih je javni tužilac prosledio međunarodnom javnom tužiocu u Kosovskoj Mitrovici i da se Ivanović i Jakšić nisu odazvali pozivu KPS-a da daju izjavu. Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM i Marko Jakšić tvrde da su za krivične prijave saznali iz medija. Jakšić kaže za Danas da je reč o „pokušaju zastrašivanja Srba i slamanja otpora stvaranju nove albanske države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari