Plan partnerstva sa UN 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i stalni koordinator UN u Beogradu Karla Robin Herši potpisali su danas Okvir razvojnog partnerstva 2016-2020. godine, vredan oko 170 miliona dolara, a koji daje mogućnosti za dalje razvijanje saradnje.

Dačić je, posle potpisivanja, rekao da Srbija pridaje izuzetnu važnost aktivnostima i jačanju saradnje sa agencijama i fondovima UN i, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji da aktivno doprinosi ciljevima svetske organizacije. Vlada je, kako je objasnio, omogućila da se u Beogradu obezbedi prostor za smeštaj svih svih 19 agencija i fondova UN u Srbiji, takozvana UN kuća.

Dokument predstavlja simboličan osnov za saradnju sa sistemom institucija, fondova i agencija UN, usklađen je u punoj meri sa programom predpristupnih pregovora Srbije i EU i svojevrsna je „mapa puta“ za unapređenje dobre javne uprave i vladavine prava, rekao je Dačić.

Herši je zahvalila Vladi Srbije što je organizovala potpisivanje Okvira razvojnog partnerstva, jer on omogućava osnovu za razvoj odnosa na efikasan način. Ona je ukazala na veliku važnost koji će UN kuća imati za sistem svetske organizacije, jer će moći lakše da se koordiniraju aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari