Zamenik ministra inostranih poslova Kosova, Vljora Čitaku potvrdila je juče da se privode kraju planovi o odbrani jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova o čemu će, u skladu s odlukom većine u Generalnoj skupštini UN raspravljati Međunarodni sud pravde u Hagu.

Čitaku je izjavila za Radio Slobodna Evropa da kosovska vlada ima „kontakte sa domaćim i stranim ekspertima“, kao i da je „u fazi finalizovanja platforme koju će ubrzo predstaviti javnosti“.

Čitaku je ocenila da se ozbiljno radi i da nema potrebe da se strahuje od odluke Suda. Ona smatra da Kosovo ima šta da predstavi kao odgovor na pitanje Srbije, to je plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti i činjenica da je stvaranje države Kosova rezultat raspada bivše Jugoslavije i ratova koji su vođeni ’90-ih godina.

Džavit Haljiti, zamenik predsednika Komisije za inostranu politiku Skupštine Kosova, pozvao je kosovsku vladu da ukoliko se ispostavi da Priština nema potrebne pravne eksperte, „da neophodni budžet kako bi se se našli najbolji međunarodni eksperti i advokati koji bi predstavili Kosovo“, piše Kosovo Sot.

Opozicija je skeptična. Arben Ćirezi iz Alijanse za budućnost Kosova, kaže da se „možda radi sve što je moguće, ali se ne radi realno dovoljno“.

Ćirezi smatra da Priština, ipak, može da odgovori planom Ahtisarija i činjenicom da je stvaranje države Kosova rezultat raspada bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari