Plenković: Deklaracija mora biti usvojena 1Paralele između RSK i Donbasa: Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Rijeci da očekuje da Hrvatski sabor usvojiti Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH s ciljem da ojača položaj hrvatskog naroda i ocenio da „nema ničega dobrog, normalnog, niti prirodnog u tome da bošnjački narod izabere hrvatskom narodu njihovog člana Predsedništva BiH.

„Izigravanje onoga što je dogovoreno u Dejtonu nije dobro i nije zdravo za demokratiju u BIH i naša je poruka jasna – ni jedna članica EU nije više angažovana od Hrvatske na ubrzanju procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Mogu reći i da ni jedna hrvatska vlada nije učinila toliko koliko naša da pomognemo u tom procesu“, rekao je Plenković, prenosi index.hr.

On je dodao da svim konstitutivnim narodima u BiH pristupa u dobroj veri, ali i očekuje da položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bude respektovan.

„Nema ničega dobrog, normalnog, niti prirodnog u tome da u Federaciji BiH bošnjački narod glasovima svojih pripadnika izabere hrvatskom narodu njihovog člana Predsedništva BIH. Ako nekome to nije jasno, moraćemo to ponavljati hiljadu puta, to ne može proći bez reakcije, niti ćemo se praviti nevešti kao da se ništa nije dogodilo, to ne dolazi u obzir“, rekao je Plenković o izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari