Plenković: Ne zagovaramo promenu granica 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Berlinu da se Hrvatska zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova, prati sve što se dešava u dijalogu Kosova i Srbije i nije prva u redu koja bi zagovarala promenu granica.

„Ja ću samo još jednom ponoviti kada je reč o poštovanju granica, da je celo nasleđe bivše Jugoslavije bazirano na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji i mišljenjima Badinterove komisije“, preneo je Radio Slobodna Evropa, citirajući Plenkovićevu izjavu posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Ako se sećate, to gde su tadašnje granice bivših republika – a to možemo kasnije vidjeti na primeru Kosova, i pokrajina – te koje treba poštovati“, rekao je Plenković.

„Stoga je Hrvatska, posebno vodeći računa o tome da bi to negde na jugoistoku Evrope moglo imati refleksije i na neke druge situacije, izrazito oprezna i nije prva u redu koja bi zagovarala promenu granica“, rekao je Plenković.

Na to je reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i poručio Plenkoviću: „Nemojte vi da određujete granice Srbije, pošto za to niste ni pozvani niti to možete, a molim i sve druge u regionu da, ukoliko ne mogu da nam pomognu, i ne odmažu nam“, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari