Plenković odgovorio Kurtiju: Cenimo napore Kosova da se zaštiti kulturno nasleđe 1Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Izuzetno cenimo vaše napore usmerene ka poštovanju i zaštititi važnih spomenika na Kosovu koji su deo ove bogate tapiserije kulturnog nasleđa, odgovorio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, njegov hrvatski kolega Andrej Plenković, prenosi Kossev.

Aljbin Kurti uputio je 20. maja pismo na adrese 56 lidera zemalja, među kojima je i Srbija, a u kojem je potvrdio rešenost Vlade Kosova da „zaštiti celokupno kulturno nasleđe, a posebno manjinskih zajednica, kao što su pravoslavne crkve i manastiri“, saopštila je danas kosovska vlada.

Odgovor od Plenkovića stigao je ove nedelje, potvrdila je danas kancelarija kosovskog premijera, koja je i objavila pismo.

„Potpuno se slažem sa tim da se istorija kulture svake zemlje i otelotvorenje njene kulturne baštine moraju uvek tretirati s dužnim poštovanjem i štititi u korist našeg društva u celini. Uloga kulturnog nasleđa je da prenese priču svake naše nacionalne istorije budućim generacijama, da ih ispriča u celini i sačuva za potomstvo, obuhvatajući bogatstvo i raznolikost koji se vezuju za svaki od naših naroda“, navodi se u Plenkovićevom pismu.

„Ohrabruje znati da ste posvećeni ovim naporima. Očuvanje i deljenje živopisnih izraza heterogenog kulturnog nasleđa vaše zemlje nesumnjivo će pružiti dragoceni udeo globalnom kulturnom nasleđu“, dodao je Plenković.

Plenković zaključuje da je Hrvatska koja je članica NATO i deo misije KFOR na Kosovu takođe posvećena očuvanju kulturnog nasleđa.

Kossev podseća da su kosovski premijer i drugi prištinski zvaničnici, osim liderima 56 zemalja, u istom periodu, pisali su i međunarodnim organizacijama za zaštitu kulturnog nasleđa.

Pisma su počela da se nižu usled toga što sto su Visoki Dečani bili nominovani, a potom i izabrani od strane međunarodne organizacije Europe Nostre za jedan od sedam najugroženijih objekata kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu.

Prištinski zvaničnici tvrde da Visoki Dečani, kao i druge pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugroženi, da uživaju visok nivo bezbednosti, ali i da se radi o kosovskom kulturnom nasleđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari