Plenković: Pomoć Hrvatima u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada spremna da poveća finansiranje konkretnih projekata važnih za položaj hrvatske manjine u Srbiji, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Plenković se u u utorak Zagrebu sastao sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom i novoizabranom predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnom Vojnić.

Plenković je „izrazio je spremnost hrvatske vlade da u narednom razdoblju poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 hiljada članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Hina.

Žigmanov i Vojnić su izvestili o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim nivoima vlasti u Srbiji, izdvojivši važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i odgovarajuće zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim telima na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Založili su se i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova, navodi se u saopštenju iz hrvatske vlade, javlja N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari