Plenković pozvao Pupovca da ne doprinosi polarizaciji društva, koalicija ostaje 1Andrej Plenković Foto: Beta/Hina/Denis Ceric/MO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) smatra neprimerenim izjave svog koalicionog partnera, predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i da od njega očekuje da ne doprinosi polarizaciji.

„Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini, smatramo krajnje neprimerenim pa i nedopustivim izjave našeg partnera u koaliciji, koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se savremena Hrvatska upoređuje s režimom (nekadašnje) Nezavisne Države Hrvatske. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze“, rekao je Plenković posle sastanka rukovodstva HDZ-a.

On je kazao i da „ne prihvata ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja podstiče na netrpeljivost prema manjinama“ i dodao da za to nikako nije odgovorna vlada koju predvodi, prenosi regionalna televizija N1.

„Sve što radimo u protekle tri godine išlo je ka smanjivanju polarizacije u društvu. Spominjali smo sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj. Politika koju vodimo, politika Vlade i HDZ-a je da stvaramo zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osećaju dobro i sigurno, uključujući naše sugrađane, predstavnike srpske nacionalne manjine“, naveo je Plenković.

Plenković je najavio da će se sresti s Pupovcem i dodao da u HDZ-u nisu razgovarali o mogućnosti raskidanja koalicije sa SDSS-om.

„Svako ko obavlja ključne političke funkcije i deo je parlamentarne većine, treba da doprinosi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da počinioci individualnih krivičnih dela budu pronađeni i kažnjeni. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU, NATO, koja ide napred“, rekao je hrvatski premijer.

U mestu Uzdolje i selu Đevrske kod Knina u sredu uveče su napadnuti gosti kafića, pripadnici srpske manjine, koji su gledali utakmicu švajcarskog tima Jang bojs i beogradske Crvene zvezde.

Pupovac je posle tih napada izjavio da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regionu, da se u njoj pokušava rehabilitacija ustaštva u evropskom kontekstu, i da situacija po pitanju međuetničke tolerancije u toj zemlji nije dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari