Plenković: Srbija loše govori o Hvatskoj 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Podnoseći izveštaj o radu Vlade, Plenković se osvrnuo na odnose sa Srbijom i Slovenijom te na izbore u BiH, prenosi Al Jazeera Balkans.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u sredu da Srbija loše govori o Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici na šta, kako je rekao, službeni Zagreb odlučno odgovara.

Podnoseći izveštaj o radu Vlade, Plenković je u Hrvatskom saboru kazao da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i „agresije“, već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodnoj zajednici.

On je rekao i da Hrvatska vodi brigu o svojim građanima koji žive izvan domovine te želi da ih poveže s maticom, kao i da im osigura zaštitu u državama gde su manjina.

Osvrnuvši se na opšte izbore u BiH, Plenković je rekao da je na njima po treći put dezavuiran smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Orkestriranim djelovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedjelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsjedništvu, unatoč plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću“, rekao je.

„To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizira Hrvate i Bošnjake“, ocenio je Plenković, kako prenosi Tanjug.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom, Plenković je rekao da je dijalog o rešavanju graničnog pitanja nastavljen u obostranom interesu te da je Hrvatska spremna da u dobrosusedskom duhu s novom slovenskom Vladom bilateralno reši to pitanje.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo zbog toga što osam zastupnika nacionalnih manjina podržava njegovu Vladu te da se, kako je rekao, u partnerskom odnosu radi na ostvarivanju operativnih programa za manjine.

„Vlada štiti i unaprjeđuje manjinska prava, unatoč njihovom sve glasnijem propitivanju. Inicijative kojima se želi smanjivanje prava manjina, potkopavaju dostignute demokratske standarde i Vlada se tome protivi“, rekao je, između ostaloga, Plenković.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari