Nacrti srebreničke i deklaracije o osudi svih zločina koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije još nisu date na uvid nijednoj parlamentarnoj stranci, niti su počele konsultacije sa poslaničkim klubovima o njihovim sadržajima.

Imamo nezvanične najave da bi predsednik Srbije Boris Tadić mogao uskoro da organizuje sastanak sa predstavnicima svih stranaka, sa ciljem da se formira skupštinski tim za pisanje deklaracija, ali kada bi se to moglo dogoditi i ostali precizniji detalji nisu poznati – saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi Srbije.

Prema rečima naših sagovornika, koji su zahtevali anonimnost, pojam genocid neće biti upotrebljen u tekstu srebreničke deklaracije, jer se tome otvoreno protive članice vladajuće koalicije – Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija. Takođe, ni u samoj Demokratskoj stranci ne vlada jedinstvo o tom pitanju, dok stranke G17 plus, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, iako smatraju da bi srebrenički masakr trebalo nazvati „pravim imenom“ neće time uslovljavati usvajanje deklaracije.

Koliki uticaj će u toku usaglašavanja tekstova deklaracija imati peticija „apel inostranih intelektualaca predsedniku Tadiću i Skupštini Srbije: Nemojte se kockati sa budućnošću svoje zemlje!“ „Ne“ rezoluciji o Srebrenici koja je krajem prošle nedelje stigla na upućene adrese, još nije izvesno. Izvesno je jedino da se među potpisnicima nalazi veliki broj onih onih koji su učestvovali u peticiji iz avgusta 2003. godine „Sloboda za Miloševića, smesta!“.

– Tekst peticije o Srebrenici rađen je po uzoru na sličan apel koji su uputile Dveri. U njemu se zalažemo da pojam genocid nikako ne bi trebalo da bude upotrebljen u deklaraciji o Srebrenici jer bi to moglo da ima dalekosežne posledice kako za poreske obveznike Srbije tako i za istorijsku istinu šta se tamo zaista dogodilo – kaže za Danas organizator potpisnika peticije Ana Milošević, direktorka nevladine organizacije Evropski razvojni centar sa sedištem u Veneciji.

Upitana u čije ime je pokrenula akciju prikupljanja potpisa, Miloševićeva kaže da je to učinila kao građanka Srbije koja živi i radi u Italiji, kao i da je bila motivisana „istorijskom nepravdom koja bi bila učinjena srpskom narodu“. Kao organizator peticije pojavljuje se i međunarodna nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“, sa sedištem u Hagu.

U apelu se između ostalog navodi da je „obaveštenoj javnosti u zapadnim zemljama jasno da su snage, za koje se smatra da su pripadale Republici Srpskoj, tada za tri dana pogubile približno onoliko muslimana koliko su muslimanske snage, vršeći napade na obližnja srpska naselja, ubile Srba tokom prethodne tri godine“, kao i da „tu nema ničega što bi jedan zločin izdvojilo od drugog“. Potpisnici peticije su, takođe, uznemireni činjenicom da, kako se navodi, „pod pretpostavkom da takva rezolucija bude usvojena, Srbija bi, iskazom sopstvene skupštine, sebe stavila u isti red sa nacističkom Nemačkom. Ali ne samo to. To bi implicitno dalo podršku stavu da je Republika Srpska izgrađena na genocidu, te bi na taj način ugrozilo njeno dalje postojanje i poslužilo bi kao adut onima koji se zalažu za centralizaciju Bosne“.

Komentarišući ovu peticiju Srđan Srećković, ministar dijaspore ističe za Danas da „svaki pojedinac ili grupa imaju pravo na svoje lično mišljenje jer je Srbija demokratska zemlja“. On, međutim, ističe da bi uprkos tom i drugim apelima da bi bilo najbolje da srpski parlament ne usvaja nikakvu deklaraciju o Srebrenici, to trebalo učiniti u najskorije vreme.

– Jasna i nedvosmislena osuda tog stravičnog zločina u Srebrenici, koju su počinili pojedini pripadnici srpskog naroda, neophodna je. Naša obaveza je da damo vrednosnu ocenu tog gnusnog čina, jer je ljudski život svetinja. Očekujem da poslanici to i učine, i da konačno stavimo tačku na to – kaže Srećković.

Upitan da li smatra da bi u srebreničkoj deklaraciji trebalo da bude upotrebljen pojam genocid, Srećković kaže da je to, pre svega pitanje za stručnjake međunarodnog prava, i da nije dovoljno kompetentan da bi odgovorio na pitanje.

Nepotrebna debata o kvalifikaciji zločina

Skupštinska deklaracija o Srebrenici morala bi da sadrži osudu genocida i zbog toga je u Srbiji nepotrebna debata o tome da li taj dokument treba da sadrži osudu ratnog zločina ili genocida, istaknuto je juče na tribini u Beogradu. Na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju pravnik Vesna Rakić-Vodinelić podsetila je na presudu Međunarodnog suda pravde gde se navodi da je Srbija odgovorna za „nesprečavanje zločina genocida jer nije preduzela mere da se zločin genocida dogodi“, „zato što nije preuzela akte za kažnjavanje ratnih zločina“ i nije izručila Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari