Foto: FoNet/TV Fonet

Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je na lokalnim izborima u Pećincima, gde je nastupila zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS), 77,71 odsto od ukupnog broja glasova i 28 mandata, ispred koalicije Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sa 8,2 odsto i dva mandata, izjavio je lider SNS Aleksandar Vučić.

U Mionici je SNS nastupila samostalno i osvojila 65,33 odsto glasova, drugoplasirana je koalicija SPS-Srpska radikalna stranka-Jedinstvena Srbije sa 15,56 odsto, a na trećem mestu je DS sa 13,61 odsto, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS.

Prema podacima koje je prezentovao, SNS je u Negotinu na obrađenom 71, od 72 biračka mesta, osvojila 70,53 odsto glasova, u Kostolcu 62,5 odsto, a za Preševo „još nema
rezultata“.

Vučić je zamerio  medijima, posebno televizijama, što zajednički nastup socijalista i radikala u Mionici zovu „crveno-crna koalicija“, a ne pominju „žuto-riđu koaliciju“ Demokratske stranke (DS).

On je na stranačkoj konferenciji za novinare primetio da narod tu koaliciju naziva „lopovskom“ i ukazao da bi „neki iz Beograda, koji nigde cipele nisu ukaljali, na svaki način da se dokopaju vlasti“

Vučić je čestitao političkim protivnicima tamo gde su dobili osam odsto, ili „dva – tri mandata“.

Upitan o zamerkama na regularnost lokalnih izbora koje je uputila poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, on je rekao da ne zna čemu uzbuđenje zbog toga, jer „poslanika u Evropskom parlamentu imate koliko hoćete“.

On je izjavio da je na izborima u pet opština bio samo jedan „mali incident“ u mestu Poponci kod Pećinaca, ali da tu niko nije povređen i da nadležni organi preduzimaju mere da se to rasvetli.

Vučić je zapitao kako to da niko nije postavio pitanje šta traže visoki funkcioneri jedne partije (Demokratske stranke) na 20 metara od biračkog mesta u osam sati ujutro, jer je to zakonom zabranjeno.

Onda dolazi do neprimerene reakcije druge strane, i to osuđujem, zaključio je Vučić.

DS: 20% u Negotinu, u proseku preko 13%

Demokratska stranka je saopštila da je u Negotinu, kao gradu sa najvećim brojem birača, Demokratska stranka zabeležila najveći rezultat od skoro 20 odsto, dok je ukupan prosek svih opština preko 13 odsto.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, liste Demokratske stranke osvojile su 20 odsto u Negotinu, 14 odsto u Mionici, preko 8 odsto u Pećincima i 12 odsto u Kostolcu.

Uprkos napetoj atmosferi  kupovine, ucenjivanja, pretnji i zastrašivanja, ali i aktivnog bojkota,  ovaj rezultat predstavlja potvrdu da su građanima potrebne promene. Pokazali smo da možemo da se borimo i u teškim uslovima i da je svaki glas za nas podjednako važan u svim delovima Srbije. Isto tako će biti i na narednim izborima u Beogradu, ali i Boru, Majdanpeku, Aranđelovcu i Smedrevskoj Palanci, zaključuje se u saopštenju DS-a.

Tokom današnjeg dana zabeleženo je niz incidenata u Pećincima. Zbog incidenata oglasila se i Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta.

DS iz Pećinaca: Na čelu opštinske komisije nelegitimna osoba

Živko Marković iz DS u Pećincima rekao je za N1 da može da izrazi zadovoljstvo rezultatom koji je ta stranka postigla, ali dodaje da je bitnije od rezultata kako je izborni dan protekao.

„Susretali smo se sa nekim nepravilnostima za koje mislim da bi trebalo da uzmu učešće i tužilaštvo i policija. Sam izborni proces bi trebalo da kontroliše i vodi opštinska izborna komisija, ali i sam sam iznosio nekoliko puta da je na čelu te komisije nelegitimna osoba, odnosno osoba koja nema mesto prebivališta ovde i samim tim ne bi mogla da bude učesnik izbornog procesa“. Kaže da su izbore obeležile nepravilnosti na koje su u DS navikli i da znaju s kim imaju posla.

Dveri: Rast i jačanje

Pokret Dveri saopštio je da je na lokalnim izborima u Kostolcu osvojio 8 odsto glasova i ocenio da je to odličan rezultat. „Rezultat od osam odsto u Kostolcu dokaz je rasta i jačanja Dveri na svim nivoima.

Dveri su postale značajan faktor u Kostolcu, a takav scenario će se preslikati i na beogradske i eventualne parlamentarne izbore“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da uprkos „brutalnoj negativnoj kampanji protiv Dveri, građani“ u tom pokretu „prepoznaju pozitivnu energiju i beskomromisnu želju da se stvari menjaju nabolje kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou“.

„Kostolčani su u Dverima dobili političku organizaciju koju čine ljudi vodjeni časnim namerama, i koja će u bliskoj budućnosti biti spremna da preuzme vlast u Kostolcu. Hvala gradjanima Kostolca na velikoj podršci, uz uverenje da se niko ko je glasao za Srpski pokret Dveri neće zbog toga pokajati“, navedeno je u saopštenju.

LDP: Zadovoljni rezultatima

Liberalno-demokratska partija saopštila je večeras da je zadovoljna ostvarenim rezultatima na današnjim lokalnim izborima, a od nadležnih organa zatražila je da ispitaju ozbiljne primedbe koje su
izrečene na izborni proces.

U saopštenju se navodi da je LDP osvojila tri odsto u Pećincima, što je uvek osvajala i što je u ovom trenutku maksimum, a u Negotinu, na listi sa Demokratskom strankom, u zbiru je ponovljen pojedinačni rezultat sa prethodnih izbora.

Prema oceni LDP, rezultati opozicionih partija pokazuju da su neophodne organizacione i programske promene o kojima godinama govorimo, kako bi se napravila alternativa vlasti Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.

Ne može se očekivati da građani koji su nezadovoljni političkom situacijom urade posao koji treba da rade političke partije, napomenula je LDP dodajući da su partije dužne da rade i na smanjivanju tenzija i prevazilaženju međusobnih podela koje uzrokuju incidente i bacaju negativno
svetlo na ceo izborni tok.

Nemamo nikakvo razumevanje za bojkot izbora na koji su pozivali Saša Janković i Vuk Jeremić, čime su direktno radili protiv opozicionih partija koje su izašle na izbore, navodi se u saopštenju, umesto da pozovu ljude da glasaju za LDP i DS, koji ne odustaju od borbe.