Kandidat Građanske incijative Srpska i favorit zvaničnog Beograda Goran Rakić juče je izabran za prvog gradonačelnika severne Mitrovice, nove srpske opštine u sistemu lokalne samouprave samoproglašene kosovske države.

Rakić je u prvom krugu ponovljenih izbora za gradonačenika pobedio Musu Miftarija (DSK), Florenta Azemija (DPK) i Olivera Ivanovića (Građanska incijativa SDP).

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, na jučerašnje izbore izašlo je 5.909 od 28.429 upisanih birača, što je oko 20,7 odsto. Izlaznost je juče bila veća nego 1. decembra kada je za gradonačelnika bio izabran takođe kandidat Srpske Krstimir Pantić, koji je u poslednjem trenutku odustao od ove dužnosti.

Portaprol Srpske Aleksandar Spirić, sinoć je izjavio da je Rakić osvojio 2.707 glasova, što je „271 glasa više nego što su ukupno osvojila preostala tri kandidata, koja su zajedno dobila 2.436 glasova“. Na portalu koha.net sinoć je objavljeno da je za gradonačelnika severne Mitrovce moglo da glasa „samo 7.000 glasača sa dokumentima Srbije“.

– Zahvaljujem se građanima na podršći, prvom potpredsednku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Vulinu. Moj prvi zadatak kao gradonačelnika biće da tražim da se Oliver Ivanović i drugi uhapšeni Srbi puste iz pritvora da se brane sa slobode. Sledeći zadatak je da formiramo zajednicu srpskih opština – izjavio je za Danas Goran Rakić.

On je odbio da komentariše pritužbe protivkandidata na pritiske na birače i izborne nepravlnosti, uključjući i tvrdnje da su tokom vikenda, iako su subota i nedelja neradni dani u severnom delu Mitrovce, ljudi masovno zapošljavani u državnim istitucijama da bi glasali za Srpsku.

– Iako još nemamo sve podatke, pobedio je kandidat Srpske, uz puno pritisaka i nepravilnosti. Građani Kosovske Mitrovice dobili su gradonačelnika za naredne četiri godine. Nadam se da će ispuniti sve što je obećao. Nama je bitno da naš predsednik izađe iz zatvora – kaže za Danas Ksenija Božović, potpredsednik SDP i predsednik SO severna Mitrovica, koja je vodila kampanju u ime Olivera Ivanovića.

Nenad Rikalo, član CIK, objasnio je za naš list da ne postoji zakonski rok za objavljivanje preliminarnih i konačnih rezultata glasanja u severnoj Mitrovici, ali očekuje da će do kraja nedelje znati ko je pobedio.

– Glasovi su se sinoć brojali na 33 biračka mesta u Mitrovici. Potom su zapakovani i prebačeni u Centar za brojanje u Kosovom Polju. Danas počinje brojanje uslovnih glasova i glasova koji su stigli poštom. Kad se sve objedini objavićemo rezultete, na koje postoji žalbeni rok od 24 sata. Rok za razmatranje žalbi je 48 sati, posle čega se objavljuju konačni rezultati – napominje Rikalo.

Uoči jučerašnjeg glasanja, Mitrovčane su na izbore pozvali premijer Srbije Ivica Dačić, ministar bez porfelja i šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, apelujući da „ne dopuste da im gradonačelnik bude Albanac“. Zbog ponovljenih izbora u Mitrovici, Vlada Kosova zabranila je Vulinu da tokom vikenda uđe na KiM. Uz pomoć Euleksa i Kfora, jučerašnje glasanje obezbeđivalo je 250 pripadnika KPS.

Iako je Vulin upozorio Srbe u Kosovskoj Mitrovici da „ako ne glasaju, nema ni zajednice srpskih opštine“, politički analitičar Dušan Janjić kaže da najavljena ZSO nema nikakve veze sa izborom gradonačelnika severne Mitrovce i da uslovi za njeno formiranje postoje otkad su konstituisani organi skupština većinski srpskih opština na KiM.

– Od ZSO nema ništa do kraja 2014. Beograd očito ide se na politiku razvlačenja, jer su i skupštine opština formirane u poslednji čas. Statut ZSO nije završen, pa se o njemu nije ni razgovaralo u Briselu. Aktuelna vlast, očito, želi da svu odgovornost za ZSO prebaci na novu srpsku vladu, a delom i da je veže za proces parlamentarnih kosovskih izbora – smatra Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari