Pobednik izbora još nije objavio troškove kampanje 1

Od 11 kandidata koji su učestvovali na predsedničkim izborima samo njih sedam je predalo Agenciji za bornu protiv korupcije izveštaj o finansiranju izborne kampanje, može se zaključiti na osnovu podataka na sajtu Agencije na kojem javnost može pogledati dostavljene izveštaje.

Četiri kandidata, pa i pobednik izbora Aleksandar Vučić, nije dostavilo podatke o finansiranju. Osim liste koja je podržala Vučića, na sajtu Agencije nema podataka o finansijama Milana Stamatovića, Saše Radulovića i Luke Maksimovića.

Izveštaji koji se mogu videti na sajtu Agencije predali su Nenad Čanak, odnosno LSV koja ga je kandidovala, Aleksandar Popović iz DSS, Boško Obradović, lider Dveri, Vuk Jeremić, kojeg je kandidovala grupa građana „Moramo bolje“, Vojislav Šešelj, lider SRS, Saša Janković sa grupom građana „Za Srbiju bez straha“ i Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta.
Svi kandidati, osim Parovića, od države su dobili nešto više od 29,1 milion dinara. Najskuplju kampanju, od onih čije izveštaje možemo videti na sajtu Agencije, vodio je Vuk Jeremić.

Čanak je za kampanju od fizičkih, pravnih i sopstvenih sredstava prikupio nešto više od 2,8 miliona dinara, a potrošio je gotovo 30 miliona. Popović je prihodovao oko 2,1 milion, a potrošio je oko 29,2 miliona. Obradović, prema izveštaju, nije imao donacije fizičkih i pravnih lica, a iz sopstvenih sredstava je izdvojio nešto više od 1,1 milion. On je potrošio nešto više od 30 miliona. Jeremić je samo od donacija fizičkih lica sakupio gotovo 223 miliona dinara, a od pravnih lica je dobio 8,7 miliona. On je potrošio 261,7 miliona. Šešelj je od donacija sakupio 333.000, a iz sopstvenih sredstava je 55,2 miliona, potrošio 6,3 a vratio 48,8 miliona. NJegovi ukupni troškovi kampanje su izneli 73,6 miliona. Janković je prihodovao 1,7 miliona, a u kampanji je potrošio skoro 31 milion. I Parović, koji je sakupio 2,1 milion i potrošio isto toliko.

Podsetimo, rok za političke stranke, grupe građane i koalicije koje su predložile kandidate za predsednika da dostave izveštaj o troškovima kampanje istekao je 22. maja. U tom izveštaju politički subjekti su dužni da prikažu sve prihode i troškove, podatke o eventualnim kreditima koje su uzimali, izbornom jemstvu, odnosno sve ono što se odnosi na finansije izborne kampanje.

Slede prekršajni postupci

Prema ranijim najavama iz Agencije, protiv svih onih koji ne podnesu izveštaje Agencija treba da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Juče u Agenciji nismo dobili odgovor da li je lista koja je podržala Vučićevu kandidaturu predala izveštaj i zašto ga nema na sajtu sa ostalim predatim izveštajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari