Dvojica najvećih konkurenata na đurđevdanskim izborima Boris Tadić i Tomislav Nikolić, kao i ostali čelnici Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, poručili su da očekuju trijumf, dok su predsednici SPS i Preokreta Ivica Dačić i Čedomir Jovanović izrazili veru u dobar rezultat, a lider URS Mlađan Dinkić u „dvocifren“. Svi istaknutiji političari, učesnici izborne utakmice, glasali su juče uglavnom u prepodnevnim satima.

Kandidat liste „Izbor za bolji život“ za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio je da je izborna odluka građana bitna za budućnost regiona i stabilnost Evrope. Tadić je novinarima rekao da je posle izbora najvažnije brzo formiranje vlade, donošenje snažnih i značajnih odluka u sferi makroekonomske politike, nastavak privlačenja stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta.

„Očekujem pobedu, zato i učestvujem na izborima, a posle izbora idemo dalje, biće drugi krug, pa još jedna pobeda, strane investicije, datum za pregovore, novo umirenje Srbije i regiona i izgradnja normalnog, pristojnog i civilizovanog društva“, rekao je Tadić, koji je nešto posle 10 časova glasao na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad u pratnji supruge i kćerki.

Prema njegovim rečima, izbori su protekli u atmosferi „sasvim drugačijoj od svih izbora u prošlosti. Nije bilo pretnji. Bilo je nadmetanja i ukrštanja argumenata, ali ne i ukrštanja kopalja“. „Noć uoči izbora sam odlično spavao, a amajliju ne nosim“, rekao je Tadić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednički kandidat liste „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav Nikolić istakao je da će „konačno pobediti“ na predsedničkim izborima i da će SNS formirati buduću vladu.

„Sigurno ću imati najviše glasova, to nije prvi put, ali mislim da je ovog puta konačno i da je Srbija dočekala neophodne promene“, rekao je Nikolić novinarima posle glasanja na biračkom mestu na Novom Beogradu u društvu supruge.

Kako je naglasio, SNS će o vladi razgovarati sa strankama koje javno podrže program naprednjaka, ali da neće „sabirati do 126, makar se izbori ponovili“. Upitan šta poručuje Evropi i regionu, Nikolić je odgovorio – „Evropa je naš cilj, ako nas želi“, a da u regionu nema nerešenih odnosa, osim što bi Hrvatska trebalo da dokaže da je postala demokratska zemlja za građane koje je proterala i za njihovu imovinu. Upitan da li ima amajliju, Nikolić je odgovorio da nosi krstić s Hilandara.

Kandidat koalicije SPS-JS-PUPS za predsednika Ivica Dačić kazao je da očekuje izborni rezultat bolji od onog 2008. godine. „Sigurno ćemo biti važan faktor na novoj političkoj sceni“, rekao je Dačić novinarima posle glasanja na biračkom mestu na Dedinju, na koje je došao sa suprugom i sinom.

Upitan da li će odmah posle izbora kontaktirati s drugim strankama u vezi s postizbornim savezima, lider SPS je rekao da očekuje „samo čestitke“, ali da „svi koji su vređali“ moraju da čekaju da njegova koalicija prvo proslavi izborni rezultat.

Predsednički kandidat koalicije Preokret Čedomir Jovanović građanima je čestitao izborne rezultate, a konkurentima na takmičenju i borbi. „Prve poruke koje posle izbora treba saopštiti građanima su one koje će istinito opisati stanje u zemlji i jasno kandidovati rešenja. Potrebno je uspostaviti novi red i prevazići podele koje nas onesposobljavaju za normalan rad“, rekao je Jovanović posle glasanja na biračkom mestu u Novom Beogradu, na koje je došao sa suprugom Jelenom i ćerkom Zorom.

Jovanović je naveo da mirno čeka rezultate glasanja i da nema za čim da žali, jer je „svaki sekund“ života u prethodna dva meseca dao za politiku i kampanju Preokreta. „Srbija mora mnogo brže, hrabrije i efikasnije nego do sada“, poručio je lider Preokreta. Upitan da li ima amajliju, Jovanović je odgovorio da nema, i da želi da mu bude „onako kako radi“.

Predsednik SPO i član Preokreta Vuk Drašković izrazio je nadu da će ta koalicija „ostvariti rezultat koji zaslužuje, jer je to dobro za Srbiju“.

Kandidat DS za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas rekao je posle glasanja, na biračkom mestu u opštini Vračar, da očekuje da će Beograđani u velikom broju izaći na opšte izbore.

Potpredsednik DS Dušan Petrović kazao je da očekuje pobedu Borisa Tadića i „nastavak nenasilne borbe za očuvanje države“.

Kandidatkinja za poslanicu na listi „Izbor za bolji život“ Ružica Đinđić izjavila je da očekuje da će Srbija posle izbora imati jasnu evropsku orijentaciju i da će reforme biti brže.

Lider LSV Nenad Čanak kazao je da će Liga na ovim izborima proveriti koliko su građani zadovoljni njenim delovanjem u proteklih nekoliko godina i izrazio očekivanje da će ta ocena „biti više nego prolazna“.

Predsednički kandidat DSS Vojislav Koštunica ocenio je da Srbija na izborima bira „da li će nastaviti da trpi uslove, ucene i poniženja iz Brisela ili će se razvijati kao slobodna i suverena država“.

Predsednik URS Mlađan Dinkić očekuje da će URS na izborima ostvariti dvocifren rezultat, istakavši da Srbija mora da dobije bolju vladu, ali da mu „uopšte nije važno“ da li će u njoj biti mesta za njegove „regione“.

Predsednička kandidatkinja SRS Jadranka Šešelj optimista je kada je reč o rezultatu i poručuje da će svima biti bolje „ako Tadić ode s vlasti, a Nikolić ne dođe“.

Predsednički kandidat Dveri Vladan Glišić izjavio je nakon glasanja da očekuje da će taj pokret, koji prvi put izlazi na izbore, ostvariti dobar rezultat i da će Srbija dobiti vlast sposobnu da se suoči s problemima. Prema njegovim rečima, za Dveri je veliki uspeh i to što su se pojavili na izborima.

Kandidat Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić očekuje „odličan rezultat“ i da broj glasova PRS bude „najveći hit i iznenađenje“.

Predsednička kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić izjavila je da se nada da su građani Srbije prepoznali u stranci koju zastupa novu političku snagu i da će ona i SDS ostvariti povoljan izborni rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari