Konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije, izbor predsednika možda u ponedeljak (FOTO) 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Novi poslanici Skupštine Srbije, gotovo mesec i po dana nakon parlamentarnih izbora, uz stroge mere bezbednosti, protest ispred parlamenta i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, položili su danas zakletvu čime je konstituisan dvanaesti po redu skupštinski saziv, čije će dve trećine činiti poslanici vladajuće Srpske napredne stranke.

Narednih dana trebalo bi da budu formirana skupštinska tela, poslaničke grupe, a kako se nagoveštava, tek početkom naredne nedelje trebalo bi da budu izabrani predsednik, potpredsednici i generalni sekretar parlamenta, koji će biti deo političkog paketa buduće vladajuće koalicije i Vlade Srbije.

Kada taj proces bude završen, znaće se ko će u republičkom parlamentu i biti opozicija.

Datum nastavka sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik Skupštine, biće naknadno određen, a kako nezvanično saznajemo, očekuje se da to biti sledećeg ponedeljka.

Inače, konstituisanjem novog parlamenta počeo je da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Ko će biti novi predsednik parlamenta, niko iz Srpske napredne stranke danas nije želeo zvanično da nam kaže, osim nagoveštaja da to sigurno neće biti dosadašnja predsednica Maja Gojković, koja je viđena za jednog od budućih ministara u Vladi Srbije.

Nezvanično nam je rečeno da velike šanse da bude novi prvi čovek parlamenta ima Vladimir Orlić, dosadašnji zamenik šefa poslaničke grupe SNS.

Naprednjaci napominju i da je sve to deo političkog paketa koji će odrediti sastav buduće vlade i buduće vladajuće koalicije.

Ističu da će naprednjaci imati i potpredsednike parlamenta, a da će tek sledeće nedelje biti poznato ko će biti šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, uz ogradu da nije sigurno da će to ponovo biti Aleksandar Martinović, koji je juče predsedavao poslaničkim klubom, ali u svojstvu vd predsednika.

Inače, poslanički klub naprednjaka imaće 150 poslanika, od čega su čak 139 novi poslanici, koji su prvi put kročili u parlament.

I dok naprednjaci čekaju političku odluku vrha stranke, socijalisti su već odredili da njihov šef poslaničke grupe, bar dok se ne sazna da li će biti i dalje deo kabineta u Nemanjinoj 11, bude i šef stranke Ivica Dačić.

Funkciju zamenika šefa poslaničkog kluba obavljaće Đorđe Milićević, koji nam je rekao juče da ni ta stranka ne zna koga će predložiti za budućeg potpredsednika parlamenta.

Kao i u prošlom sazivu, šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije biće Dragan Marković Palma, a njegov zamenik Žika Starčević.

„Mi ćemo imati poslanički klub od osam poslanika i to zbog većih prava koje ima poslanički klub, ali ćemo i dalje zajedno sa SPS i Ivicom Dačićem donositi  jedinstvene odluke, kao i do sada, jer imamo jedinstvenu politiku“ – ističe Marković za Danas.

Šef poslaničkog kluba Srpskog patriotskog saveza, koji će brojiti deset poslanika, uprkos očekivanjima da to bude Alkesandar Šapić, lider te stranke, biće Marina Raguš koja ima dugogodišnje parlamentarno iskustvo kao poslanica Srpske radikalne stranke.

Konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije, izbor predsednika možda u ponedeljak (FOTO) 2Vladimir Glišić, zbog koncepcijskih razlika sa liderom SPAS-a,  u parlamentu će delovati kao samostalni poslanik.

Poslanički klub Partije ujednjenih penzionera od devet poslanika, bar dok ne budu poznati detalji sastava nove vlade, vodiće Milan Krkobabić, a prvi čovek osmočlanog poslaničkog kluba Ljajićevog SDPS biće Branimir  Jovanović, a njegov zamenik Nataša Vacić Mihailović.

Devetočlanim poslaničkim klubom Saveza vojvođanskih Mađara, kao i do sada, rukovodiće Balint Pastor, dok će njegova zamenica biti Elvira Kovač.

„Verujem da će Ujednjena seljačka stranka, zajedno sa Pokretom socijalista, kao i u prethodnom sazivu i sada imati poslanički klub koji će briojiti pet poslanika. Predsednik tog kluba biće Đorđe Komlenski a zamenik ću biti ja“, kaže Marijan Rističević za Danas, i dodaje da su manji poslanički klubovi operativniji.

Velike šanse da formira poslanički klub ima i Partija slobode i pravde Muamera Zukorlića, koja ima četiri poslanika, a sve će zavisti od budućih međuposlaničkih dogovora.

Po tri mandata osvojila je SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina, pa ni oni ujedinjeni nisu bez šanse da deluju kao poslanički klub.

Međutim, sve pojedinosti vezane za poslaničke klubove, skupštinska radna tela i rukovodstvo parlamenta, biće poznato već početkom naredne nedelje, kada se, kako kaže naprednjak Dragan Šormaz za Danas, i očekuje nastavak konstitutivne sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari