Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda – Predlogom rezolucije Vlade Srbije o Kosovu – počelo je nešto posle 12 sati.

Sednici prisustvuje 215 od 250 poslanika, a pred njima se nalazi predlog rezolucije u kojoj se poziva na pregovore, kao put do trajnog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanaca.

U Dom Narodne skupštine u podne su stigli predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa svim članovima vlade i šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Dušan Bataković.

Na početku sednice nije prihvaćen predlog Demokratske stranke Srbije da se udvostruči vreme za raspravu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Skupštini Srbije da je 55 država „na korak“ od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi.

– Situacija u međunarodnoj zajednici vezano za Međunarodni sud pravde je za našu poziciju izuzetno teška. 55 država sveta se nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, ali Vlada čini sve da taj broj svede na što manju meru – kazao je srpski šef diplomatije na vanrednoj sednici parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda – Kosovom.

Jeremić je u obraćanju poslanicima rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na otcepljenje.

Sud je, kako je kazao, „prepustio političko odlučivanje o pravu na otcepljenje kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN“.

Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Dušan Bataković izjavio je danas da je taj sud, u savetodavnom mišljenju o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, „nije zatvorio vrata“ za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Podnoseći poslanicima Skupštine Srbije na vanrednoj sednici parlamenta izveštaj o MSP, Bataković je istakao da je taj sud načinom na koji je formulisao savetodavno mišljenje pokušao da pronađe izlaz iz neprijatne političke situacije, pa je tretirao pitanje deklaracije kao pravnog instrumenta, a ne pitanje prava na otcepljenje i posledica tog čina.

Time je suštinski deo postavljenog pitanja – da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom – vraćen Generalnoj skupštini UN.

– Ovakav ishod predstavlja pravni neuspeh za Republiku Srbiju jer od MSP nismo dobili pomoć u situaciji u kojoj je međunarodno pravo prekršeno na njenu štetu – ocenio je Bataković.

On je, međutim, istakao da je vođenje postupka pred MSP bilo od značaja za Srbiju zato što je zaustavilo talas priznavanja nezavisnosti Kosova.

Bataković je podsetio da je pravni tim Srbije izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom zato što: opšti princip teritorijalnog integriteta zabranjuje secesiju dela teritorija države bez njene saglasnosti, Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije, i zato što je proglašenjem nezavisnosti prekinut pregovarački proces koji je za cilj imao određivanje statusa Kosova i Metohije.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta poslanička grupa neće podržati Predlog rezolucije Vlade o Kosovu i Metohiji.

– Ne podržavamo ovu rezoluciju zbog toga što je ona izraz kontinuiteta sa pogrešnom politikom – rekao je Jovanović na vanrednoj sednici parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda – Kosovom.

Jovanović je u raspravi, govoreći o odgovornosti, rekao da bi “bilo previše vulgarno sve probleme Kosova pravdati pogrešnom politikom jednog ministarstva, ili pogrešnim nastupima jedne vlade – predsednika Republike”.

On je dodao i da je očigledno da odgovornost za stanje u kome se zemlja nalazi, a kada se govori o Kosovu i Metohiji, prevazilazi domete ne samo ove generacije nego i okvire politike.

– Ovo nije prvi poraz naseg društva, ali bi želeli da bude prvi iz kojeg smo nešto naučili – rekao je on navodeći da ne postoji nijedna vlada na svetu koja bi rekla da se neće boriti za svoja prava, ali da ima primera koji ne dopuštaju da se zavaravamo da je moguće izgubiti životnu bitku, a onda pronaći rešenje za taj poraz na nekom drugom planu.

Prema njegovim rečima, danas u paralamentu treba biti drugačiji, završiti sednicu dostojanstveno i na adekvatan način kako je i počela.

Jovanović je pozvao vlast da definiše prioriete koji će omogućiti demokratizaciju zemlje, modernizaciju, ekonomski razvoj, partnerstvo sa svetom i da kroz to partnerstvo i razumevanje sveta za naše specifične interese, koje ne treba zaboraviti, te interese ostvarujemo.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da poslanici tog kluba ne mogu da prihvate predlog odluke o Kosovu koji na vanrednoj sednici razmatra Skupština Srbije, jer je to nastavak politike koja je doživela poraz u Hagu.

Samardžić smatra da predlog vlade da Srbija uputi rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN predstavlja „samoubilačku akciju“ u koju vlada pokušava da uvuče parlament.

Predstavnik DSS je rekao da ne može da se očekuje da Generalna skupština UN donese drugačiju odluku od onoga što je MSP već rekao. „Ići ponovo na najvažniji organ UN, koji je dao savetodavoo mišljenje i koji će politički dezavuisati takvu odluku je loša procena. Šta ćemo raditi ako Generalna skupština odbije naš predlog rezolucije, što je vrlo verovatno“, upitao je Samardžić.

Po njegovom mišljenju, trebalo bi podneti tužbu protiv jedne ili više zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Samardžić je, na sednici parlamenta koji na dnevnom redu ima jednu tačku – vladin Predlogu odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje – predložio da se posle pokretanja tužbi ponovo sazove skupština i o tome raspravlja. Skupšina bi tako bila dovedena u poziciju da aktivno vodi politiku zemlje, rekao je Samardžić.

– Ovaj predlog odluke ne može se prihvatiti, ali pošto je u pitanju važna stvar za ovu državu, predlažemo šta treba da se uradi – rekao je Samardžić.

On je dodao da vlast želi da javnosti u Srbiji pokaže da su upotrebljena sva sredstva i da se politika oko Kosova I Metohije ne može drugačije voditi.

Samardžić je je upitao šefa diplomatije Vuka Jeremića da li je pravni tim odustao od pravne borbe, pošto je u Predlogu odluke fokus na doplomatskom i političkom terenu.

On je ukazao i da Skupština Srbije o Kosovu i Meothiji prvi put danas raspravlja posle 25 meseci od formiranja vlade, na njen zahtev i da zato ne može biti odgovorna za politiku koja je do sada vođena.

On je ocenio da je “Vlada u neprilici, jer je njena politika prema Kosovu i Metohiji doživela poraz”.

Šef poslaničke grupe “Napred Srbijo” Tomislav Nikolić izjavio je da je današnji dan u parlamentu taj „kada državnički odgovorni ljudi podnose ostavke da bi Srbija krenula dalje napred“, ali da ne želi danas da raspravlja ni o čijoj odgovornosti.

– Današnji dan nije za svađe među nama u Narodnoj skupštini, nije ni za amnestiranje ni za napade i voleo bih da predsednik vlade zatraži hitnu sednicu na kojoj će potražiti mišljenje od Narodne skupštine da li je ispravno to što je on radio do sada, a ne da li je ispravno to što je uradio MSP – rekao je Nikolić na vanrednoj sednici parlamenta.

Nikolić je kazao da su predstavnici vlasti govorili da je mišljenje MSP “poslednja odbrana”, a zatim da ta odluka “nije mnogo bitna” i zapitao zašto je onda uopšte to mišljenje traženo.

On je dodao da sada Vlada predlaže odluku kojom će se podržati sve što je do sada radila i kazao da to mogu podržati oni koji zavise od vlade.

Nikolić je upozorio predstavnike vlasti da je potrebno “bar 180 -190 glasova” za nešto što se šalje u svet i naglasio da je SNS podnela amandmane na predlog vladine rezolucije.

– Ne želim danas da raspravljam o vašoj odgovornosti…I ne želim da piše u toj odluci ko je odgovoran, ali želim da njom pomalo ne izazivamo ljude da donose odluke protiv nas – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima sledeće izbore izgubiće oni koje je “baš briga za Kosovo i Metohiju”.

On je ukazao da ratna ideja nije više u opticaju u Srbiji, izuzev ako bi se bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji drastično promenilo, ukoliko bi neko napao Srbe, ukoliko bi neko napao severno Kosovo i Metohiju. „Ja kao čovek, a stranka o tome nije raspravljala, odobravam sva sredstva koja bi vlada iskoristila”, poručio je lider naprednjaka.

On je upozorio vlast da se ne hvali svađama sa celim svetom i da se ne svađa “sa velikima koje su priznale nezavisnost”.

– Ne mogu da zamislim da hoćete da branite Kosovo i Metohiju, a ljutite i Rusiju i Ameriku i ne znam na koga se oslanjate – rekao je Nikolić i naveo da smatra da je trebalo da se održe konsultacije pre sednice parlamenta i da se na skupštinu izađe sa jedinstvenim stavom.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da nastavi borbu za Kosovo, ali da to ne sme činiti tako što će zemlju voditi u izolaciju.

– Treba da budemo svesni realnosti i nepravednosti (međunarodnog) poretka u kojem živimo. Mi treba da branimo Kosovo ali ne vodeći zemlju u izolaciju – poručio je Dačić na vanrednoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) o proglašenju nezavisnosti Kosova.

On je kazao da tema koja se našla pred poslanicima nije samo vezana za Kosovo, već ona predstavlja pitanje kuda Srbija želi da ide kao država, ko su joj saveznici i da li ih uopšte ima.

– Mislim da pred time zatvaramo oči. Vrhunski interes je da vidimo gde je naše mesto u podeli karata na evropskom kontinentu, šta ćemo ako nam sledeći korak bude da nam za članstvo u EU traže da priznamo Kosovo – upitao je Dačić.

On je ukazao da je nakon mišljenja MSP promenjena politička realnost i da se odluka tog suda ne sme relativizovati, bez obzira na to da li je MSP uvek pravedan.

Dačić je kazao i da Srbija treba da izađe pred Generalnu skupštinu UN sa rezolucijom o Kosovu, ali da mora voditi računa da to ne bude kraj njene politike borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta.

– Treba dobro da osmislimo tekst rezolucije da ne dođemo u situaciju da sami sebi stavimo tačku na sve o čemu govorimo – poručio je on.

Ocenio je da je situacija veoma teška i da strankama neće pomoći ako traže krivca u drugima ili prebacuju krivicu s jednih na druge.

– Taj problem (Kosova) postoji decenijama i nije jedini problem koji Srbija ima. Albanska politika je oduvek bila stvaranje nezavisne republike Kosovo – kazao je Dačić.

Kada je reč o tužbama protiv država koje su priznale Kosovo, a što je predlagala DSS, Dačić je kazao da je to pravno ispravno i politički u redu, ali je podsetio da se MSP oglasio nenadležnim kad je Srbija tužila države koje su bombardovale zemlju 1999.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju (ZES) Nada Kolundžija pozvala je danas poslanike Skupštine Srbije da podrže vladin predlog odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde i daljim diplomatskim koracima.

– Pozivam vas da danas pokažemo svetu da znamo šta ova sednica znači, da Vlada ima poodršku da očuva teritorijalni poredak. Ukoliko Vlada bude dobila podršku većine, onda će i njena argumentacije biti jača u međunarodnim institucijama – rekla je Kolundžija u Skupštini Srbije.

Kolundžija je podsetila da su pred Vladom bila dva izbora – da tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova ili da pokrene diplomatsku inicijativu za ocenu legalnosti jednostrano poroglašene nezavisnosti, što je i učinila.

– Tužba kao argumentacija ima niz slabosti jer stavlja Srbiju u konfrontirajući položaj. To je i ranije dovelo Srbiju u katastrofalan položaj – naglasila je Kolundžija i dodala da bi tužba protiv nekih država ugrozila strateški cilj Srbije – ulazak u EU.

Kolundžija je navela da tema Kosova nije nešto što će se rešavati samo u sadašnjem vremenu već i u budućnosti i podsetila da se posle svih prethodnih neuspešnih politika prema Kosovu sadašnja Vlada našla u veoma skučenom manevarskom prostoru.

– Mogli smo da se opredelimo za ideologiju Kosovo ili smrt, ili da uvažimo interese građana i kada je u pitanju evropska perspektiva – naglasila je Kolundžija i dodala da je Vlada izabrala diplomatiju kao sredstvo za rešavanje problema Kosova.

Ona je izrazila nadu da niko u skupštini ni među građanima ne dovodi u pitanje opredeljenje za međunarodno pravo, diplomatiju i korišćenje političkih sredstava.

– Vlada je zasnovana na orijentaciji za očuvanje Kosova, ali i na orijentaciji ka evropskim integracijama – kazala je Kolundžija i dodala da je Vlada za takvu politiku dobila poverenje u Skupštini Srbije.

Kolundžija je kazala da borba za Kosovo nije laka i da neće trajati samo ovu ili narednu godinu.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da „vodeće zemlje“ Evropske unije ne žele Srbiju u EU i da je za Srbiju najbolje da u odbrani Kosova i Metohije sarađuje sa Rusijom i Kinom.

– Vodeće zemlje Evropske unije ne žele ovakvu Srbiju u EU. Možda će pristati da Srbija uđe u Evropsku uniju kada je svedu na Beogradski pašaluk – rekao je Todorović na sednici Skupštine.

Govoreći o predloženom dokumentu, Todorović je rekao da nije dobro što se u njemu ne pominje Rezolucija UN 1244 o Kosovu i Metohiji.

– Govorili smo vam da je obraćanje Međunarodnom sudu pravde (na način na koji je urađeno veoma rizično) – rekao je Todorović.

On je kritikovao vladinu politiku prema Kosovu i Metohiji smatrajući da šteti interesima zemlje.

– Kako očekujete da neko na bilo koji način poštuje Srbiju kada je vi ne poštujete – zapitao je Todorović članove Vlade koji prisustvuju sednici Skupštine.

Funkcioner SRS je zamerio Vladi što je prihvatila Misiju Euleks na Kosovu i Metohiji, kao i to što je vratila ambasadore u zemlje koje su priznale Kosovo.

Todorović je rekao i da Srbija treba da traži odlazak Misije Euleks sa Kosova i Metohije, jer, kako je naveo, ona radi protiv interesa Srbije.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković rekao je danas da rasprava o mišljenju MSP o Kosovu i narednim koracima Srbije u odbrani suvereniteta ide zadovoljavajućim tokom i da je veoma važno da se u parlamentu, o ovom pitanju postigne maksimalna saglasnost.

Čolaković je istakao da je važno da se što pre nastavi diplomatska, politička i pravna borba u Ujedinjenim nacijama, što je prihvatljivo za PUPS, i dodao da se nada da je to prihvatljivo i za ostale parlamentarne stranke.

– Očekujem da će Vlada podneti Rezuluciju i da će Skupština Ujedinjenih nacija raspravljati o tome u narednom periodu – rekao je on.

Čolaković je ocenio da je moguće da će do kraja rasprave, koja će zbog velikog broja prijavljenih govornika, trajati duže, i deo opozicionih stranaka glasati za Odluku koju je predložila Vlada.

Sednici su prethodile polučasovne konsultacije poslaničkih grupa, na kojima su deset minuta učestvovali šefovi ili zamenici šefova svih grupa u parlamentu. Naime, posle desetak minuta, sastanak je napustio lider „naprednjaka“ Tomislav Nikolić, a deset minuta kasnije i šef poslanika DSS Miloš Aligrudić i Dragan Todorović (SRS).

Posle sastanka, niko nije želeo da daje izjave novinarima.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović juče je izjavila da konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa biti održane u nameri da se dođe do dogovora o poslaničkom jedinstvu koje danas treba ispoljiti. „Izuzetno je važno da parlament pokaže jedinstvo i da svi politički subjekti ispolje najviši stepen zrelosti povodom tog tako važnog pitanja“, rekla je predsednica Skupštine Srbije.

U vladinom Predlogu rezolucije poziva se na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona“, navodi se u tekstu.

Ocenjuje se da savetodavno mišljenje MSP pravde otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike o Kosovu i Metohiji, ali najavljuje da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

„Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije“, ističe se u Predlogu rezolucije.

Amandmani SRS i NS

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i kluba „Napred Srbijo“ podneli su po šest amandmana na Predlog odluke Narodne skupštine o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu i nastavku aktivnosti u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Radikali su zatražili da se u dokument, koji je skrojila Vlada Srbije, uključi odredba prema kojoj država teži mirnom i sveobuhvatnom rešenju suštinske autonomije i široke samouprave na Kosovu i Metohiji unutar Srbije. Oni su istakli da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, na Kosovu treba da se obezbedi autonomija i samouprava unutar Srbije, te da se iz tog okvira ne sme izaći. Radikali su izričito tražili da se u vladinom predlogu insistitra na Rezoluciji 1244, jer u protivnom može da se omogući revizija ili da se zaboravi na taj dokument Saveta bezbednosti. Poslanički klub „Napred Srbijo“ zatražio je da se u dokumentu izričito navede da skupština odluku donosi isključivo na osnovu mišljenja MSP o Kosovu, objavljenog u četvrtak. Poslanici tog kluba su takođe zatražili da Narodna skupština učestvuje u donošenju rezolucije o Kosovu sa kojom će Srbija u septembru izaći pred Generalnu skupštunu UN. U dokumentu koji je Vlada uputila parlamentu na usvajanje konstatovano je da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca i da nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosoca i Metohije od Srbije. Odlukom je predloženo da se potvrdi podrška parlamenta izvršnoj vlasti u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN čije bi usvajanje „otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja“. Dokumentom skupština daje ovlašćenja vladi da preduzme sve diplomatske napore u pravcu usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN. „Narodna skupština potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije vođenu na osnovu svih ranijih odluka Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji i nalaže Vladi korišćenje svih raspoložicih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju saverenim državama, članicama UN u aktivnostima ka ostvarenju tog cilja“, navedeno je u dokumentu. Dodaje se da Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i potvrđuje da Srbija nikada neće ni eksplicitno ni implicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. „Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Srvije koji će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona“, stoji u tekstu.





http://www.infobiro.info/player/dshPlayer.swf



Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari