Šapić postaje naprednjak 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Posle gotovo tri godine postojanja patriote iz Srpskog patrioteskog saveza Aleksandra Šaića uskoro će postati naprednjaci budući da će njihova orgaizacija nestati sa političke scene i uliti se u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića.

Spajanje ove dve organizacije koje dele i republičku vlast najavio je večeras Vučić posle sednice Predsedništva naprednjaka.

Vučić je naveo da će već sutra biti upućen poziv Šapiću na razgovore o ujedinjenju, koje će, prema Vučićevim očekivanjima, biti realizovano u narednih mesec dana.

– Ne želimo da dobijemo medijski prostor podeljeni u 500 grupa nego odovornim pristipom da ukažemo na snagu jedne opcije a ne na šareniš i bućkuriš. Šrimo fornt slobodarske i nazavisne Srbije i front snaga koje su raspoložene za nastavak temeljih promene i nastvaka prosperiteta. Za to potrebni novi ljudi i energija. Snaga, odgovornost i energija je i dalje ubedljivo najveća u SNS iako sam imao mnoge zamerke – naveo je budući i formalni stranački Šapićev šef. Vučić kaže da ujedinjenje sa Šapićem neće biti samo zarad izbora već u jedinstvenu političku organizaciju.

Osim ove vesti, o kojoj se uveliko šaputalo među onim bliskim vlasti, Vučić je rekao da je Predsedništvo zakazalo sednicu Glavnog odbora na kojoj će, kako je naveo, biti govora o novim kadrovksim rešenjima i na kojoj će biti zakazana i stranačka Skupština, koja se očekuje u oktobru. Do Skupštine, Vučić kaže da će naprednjaci organizovati i unutarstranačke izbore kako bi podmladili stranku i sa novim licima, energijom, timom i planom izašli na izbore na više nivoa u proleće sledeće godine.

Iako su mediji najavljivali da će na ovoj sednici Pedsedništva biti reči o tome ko će iz partije da leti sa funkcije jer nije uspeo da isprati ritam koji diktira Vučić, zvanično niko večeras nije želeo da govori o tome.

Na pitanje televizije N1 da li je na sednici Predsedništva razgovarano o njegovm povlačenju sa čela partije, budući da je više puta to najavljivao, Vučić je odgovorio da se o tom pitanju ne raspravlja na ovom stranačkom organu.

– Danas nisam podneo ostavku jer želim da još malo da doprinesem borbi protiv tajkuna i kriminalaca. Nastaviću to takvom snagom da pokažem Srbiji da ti tajkuni mogu da izgovaraju šta hoće, ali ne i da pjačkaju kao nekad. Jedan od motiva je taj koj me drži da pružim otpor onima koji su našu zemlju unuštili rasturili i opljačkali – odgovorio je Vučić, sve vreme se otvoreno rugajući načinu na koji rade televizije N1 i NovaS.

On je naveo da će dijalog u Briselu biti nastavljen sredinom ili krajem juna, a da će do tada on i premijerka putovati Srbijom u autobusu i razgovarati sa građanima kako bi ih motivisali da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, onima koji najavljuju tužbe za genocid i ratnu odštetu nije do dijaloga, a i ako podnesu te tužbe biće pobeđeni.

Upitan o tome hoće li Krizni štab ukinuti mere na sutrašnjoj sednici i hoće li biti publike na stadionima, on je odgovorio da se nada da će se to desiti od petka. A kada je reč o publici na stadonima, kaže da od „kako je krenula borba za opstanak u Ligi, bolje da ne gledamo ništa“. To ćemo morati da počistimo“, kazao je Vučić.

U sedište naprednjaka danas popodne među prvima su došli funkcioneri stranke, ministari Irena Vujović, Branislav Nedimović, direktor „Pošte“ Zoran Ðorđević, a tu su bili i premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bivši ministar privrede Goran Knežević, državni sekretar u Ministarstvu prirvede Dragan Stevanović, poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Skupština Srpske napredne stranke najavljivana je za decembar prošle, ali i januar ove godine, ali je zbog epidemiološke situacije odlagana, bez prevelikog objašnjenja.

„Opozicija nema ozbiljne zahteve“

Upitan da li je video zahteve dela opozicije koji su danas razgovarali sa predstavnicima Evropskog paralemnta, a koji su tražili dodeljivanje preostale nacionalne frekvencije i smene u RTS, Aleksandar Vučić je rekao da nije. „U ovoj zemlji se poštuje zakon. Može da se razgovara o svemu, ali u skladu sa Ustavom. Na silu se na vlast ne dolazi, moglo je jedanput, ali više ne može“. Dodao je da opozicija nema ozbiljne biračke zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari