Brnabić: Od 2014. godine do danas Srbija u RS uložila više od milijardu evra 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija u Republiku Srpsku od 2014. godine do danas u putem raznih projekata i donacija uložila više od milijardu evra.

„Kroz projekte koje danas pokrećemo, HE Buk bijela, deonica puta Bijeljina-Rača i kroz aerodrom Trebinje do prvog kvartala 2022. godine uložiće 484 miliona evra“, kazala je Brnabić posle zajedničkih sednica vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu.

Uz najavljene projekte podrške četiri opštine, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Nevesinju i Drvaru, između 10 do 12 miliona evra investicija, ulaganje Srbije u RS iznosi 500 miliona evra.

Premijerka Srbije najavila je da će Srbija u narednim godinama investirati u HE „Foča“ i „Paunci“, u okviru hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, što znači ulaganje od 787 miliona evra u naredih nekoliko godina.

„Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu… i ostalim projektima i donacijama, koje su iznosile 82 miliona evra, Srbija je od 2014. godine do sada uložila oko milijardu evra“, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, od 2014. godine, od kada je u Srbiji na vlasti SNS vodi se potpuna drugačija politika prema RS.

Premijerka Srbije je čestitala izlazak RS na Londonsku berzu i na odličnim rezultatima ekonomskog rasta.

„Oporavak koji je RS doživela u prvom kvartalu ove godine jedan je od rezultata naše saradnje, naših investicija i pomoći“, istakla je Brnabić.

Opozicija u RS oštro je kritikovala zaduženje RS na Londonskoj berzi od 300 miliona evra, navodeći da je ono nepovoljno, jer se RS zadužila po „zelenaškoj kamatnoj stopi“ od pet posto.

Opozicija u RS takođe je upozorila da je dug po glavi stanovnika u RS iznosi 2.872 evra, kao i da je učešče ukupnog duga u bruto domaćem proizvodu RS premašuju 55 posto.

Brnabić: Epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, ali nismo sto odsto bezbedni

Brnabić je izjavila da je Srbija do sada protiv korona virusa vakcinisala nešto više od 42 odsto punoletne populacije, kao i da se nada da će do sredine juna biti vakcinisano više od polovine punoletnog stanovništva.

„Srbija, nažalost, još nije dostigla taj stepen zaštite stanovništva da možemo da kažemo da smo sto odsto bezbedni“, kazala je Brnabićka novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je dodala da su vidljivi efekti vakcinacije, jer padaju brojevi zaraženih u odnosu na broj testiranih, tako da je, kako je istakla, situacija pod kontrolom.

Premijerka je istakla potrebu daljeg nastavka vakcinisanja stanovništva, dodavši da Srbija ima dovoljan broj vakcina i da danas stiže dodatnih 130 hiljada Fajzerovih vakcina, a da narednih dana stižu i nove doze kineskih vakcina Sinofarm.

Ona je ukazala na potrebu imunizacije u regionu, dodavši ako „celi regon nije bezbedan ni ljudi u Srbiji nisu bezbedni“.

„Zbog toga smo donirali vakcije. Danas je u Sarajevu sleteo avion sa dodatnih deset hiljada Astrazeneka vakcina, koje smo donirali Federaciji BiH. Uskoro šaljemo 10.000 dodatnih vakcina Astrazeneka za Kanton Sarajevo i dodatnih 10.000 te vakcine za RS“, navela je Brnabić posle zajedničkih sednica vlada Srbije i RS.

Ona je istakla da se nada da će u susednim zemljama uskoro početi masovniji proces imunizacije, jer su u te zemlje počele da stižu i vakcine putem Kovaks mehanizma i programa podrške EU.

Višković: Danas sa Vladom Srbije dogovoreni infrastrukturni projekti u vrednosti od 820 miliona evra

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su na današnjoj sednici vlada RS i Srbije dogovoreni infrastrukturni projekti u vrednosti od 1,6 milijardi KM (oko 820 miliona evra).

On je naveo da se radi o realizovanju projekta izgradnje hidroelektrana na Drini, autputa Sremska Rača – Bijeljina, aerodrom Trebinje…

„Tu su i zajednički obrazovni programi Republike Srpske i Srbije“, kazao je Višković.

On je dodao da u 2020. godini nije održana sednica vlada RS i Srbije zbog pandemije korona virusa, ali da saradnja nije prekidana.

„Konstatovali smo da je prethodnih deset sednica u poslednjih deset godina dovelo do onoga što imamo danas. To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade RS i Vlade Srbije koji će se ogledati u više od milijardu i 600 miliona KM“, istako je Višković.

Premijer RS je dalje rekao da će danas sa premijerkom Srbije položiti kamen temeljac za HES Gornja Drina, dodavši da se radi o gradnji tri hidroelektrane i investicije preko 1,1 milijardu KM.

„Razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u izgradnju puta do Sremske Rače do Bijeljine i Srbija će to pomoći sa 100 miliona evra. Aerodrom Trebinje je takođe investicija viša od 100 miliona evra i značajna je, jer kompletnu Hercegovinu treba približiti i Banjaluci i Beogradu, kako bi ta regija imala brži razvoj“, rekao je Višković.

Premijer RS rekao je da je značajno i to što će zajedno graditi kompleks Donja Gradina, gde je u Drugom svestkom ratu bio jedan od najvećih ustaških koncentracionih logora.

Planirano je i da Srbija i RS imaju identične nastavne planove i programe i udžbenike iz nacionalne grupe predmeta.

„Cilj je da naš obrazovni sistem u Srbiji i RS približimo što je moguće više. Očekujemo konačno, da se i most Bratoljub u Bratuncu stavi u funkciju. Kao što vam je poznato, Srbija iz vlastitih sredstava izgradila most prije dve godine, ali institucijam BiH je trebalo više od dve godine da sagrade granični prijelaz“, kazao je Višković.

Planirana je i zajednička izgradnja IT kampova, pametnih gradova do projekata iz zdravstvene zaštite.

Višković se zahvalio Srbiji, njenoj vladi, građanima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć Bosni i Hercegovini tokom pandemije koronavirusa.

„Jaka Srbija u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu je garant da i RS može brže i bolje da se kreće i razvija“, naglasio je on.

Višković: Izgradnja HE Buk Bijela nije u nadležnosti države BiH, već entiteta

Višković je izjavio da gradnja hidroelektrane (HE) „Buk bijela“ na Drini nije u nadležnosti države Bosne i Hercegovine (BiH), već entiteta.

„Da je to RS radila sa nekom drugom zemljom ili svetskom silom verovatno bi bili proglašeni za najbolje momke na Balkanu. Pošto to želimo da radimo sa Srbijom, to je onda problem“, kazao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da „nigde ne piše da su vode državna imovina“, navodeći da se odlukama Ustavnog suda BiH ne može RS oduzeti teritorija niti prirodna bogastva na području tog entiteta.

Višković je ovako reagovao konstataciju novinara da je Ustavni sud BiH doneo odluku da „reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država“, kao i da je 24 poslanika iz Federacije BiH pokrenulo apelaciju pred Ustavim sudom BiH da se ospori ovaj projekat.

„Neće moći. Za nas je nedopustiva apelacija. Mi idemo raditi svoj posao, a svako neka radi svoj posao“, naveo je on.

Prema njenim rečima, pitanje gradnje HE „Buk Bijela“ nije u nadležnosti državnog nivoa.

„Granica između Srbije, BiH i Crne Gore nije Drina u Brodu na Drini, već je to isključivo teritorija RS i nadležnost za koncesije na tom prostoru je isključivo na Komisiji za koncesije RS“, naveo je Višković.

Zbog toga, kako je rekao, Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara sa Savetom ministara BiH, već sa Vladom RS.

„HES Srednja Drina, na potezu Bajina Bašta – Bratunac je druga stvar, gde je Drina granična linija i izgradnja hidroelektrana na tom području u nekom budućem periodu je u nadležnosti Komisije za koncesije BiH“, kazao je Višković.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas se održava zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Pre početka sednice održan je sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS Radovana Viškovića.

Višković je ranije najavio da će na zajedničkoj sednici, između ostalog, biti reči o hidroenergetskom sistemu „Gornja Drina“, izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, kao i aerodromu u Trebinju.

Posle sednice delegacije dve vlade otputovaće u Foču, gde će Višković i Brnabićeva položiti kamen temeljac za Hidroelektranu „Buk Bijela“ na reci Drini.

Gradnju te hidroelektrane finansiraće elektroprivrede Srbije i RS u iznosu od 220 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari