Međunarodni predstavnici i Srbi iz Brđana postigli su dogovor o obnovi pet srpskih kuća u tom naselju kod severnog dela Kosovske Mitrovice, posle dve nedelje sukoba zbog odluke o rekonstrukciji pet albanskih kuća na istoj lokaciji.

U višenacionalnim Brđanima su tokom oružanog konflikta 1999. godine uništavane i srpske i albanske kuće. Krajem aprila, međunarodne misije i lokalne vlasti iz južnog dela Mitrovice odlučili su da počne obnavljanje pet kuća u vlasništvu Albanaca, što su Srbi svakodnevnim protestima pokušavali da spreče. Tom prilikom su se sukobljavali s pripadnicima Kosovske policije (KPS) i Euleksa, koji su koristili suzavac.

Na jučerašnjem sastanku srpskih predstavnika i Unmika, koji je posredovao u komunikaciji sa Euleksom, odlučeno je da sutra počne rekonstrukcija istog broja uništenih kuća u posedu Srba.

– Prihvatili smo uslove međunarodne zajednice i oni su se obavezali da više neće tolerisati projekte južne opštine, kao i da ih neće sprovoditi na severu bez saglasnosti lokalnih srpskih institucija – rekao je novinarima Nebojša Minić, predstavnik lokalnih Srba.

Za sada su obustavljeni i sukobi srpskih meštana iz više sela u okolini Gnjilana i KPS-a, nakon što je u masovnom okršaju u nedelju uveče povređeno više desetina ljudi, među kojima 21 policajac, a petoro građana je uhapšeno.

Više od dvadeset osoba, Srba i pripadnika KPS-a, teže je ili lakše povređeno, a petoro Srba je privedeno, bilans je sukoba kod kosovskog sela Donje Korminjane, na magistralnom putu Gnjilane-Bujanovac, u blizini administrativnog prelaza Končulj. Kosovski Srbi strahuju od dalje eskalacije sukoba, a meštani Pasjana su sinoć ponovo blokirali put Gnjilane-Preševo.

Meštani Pasjana protestuju zbog, kako su istakli, prebijanja Slobodana Antanaskovića (18). Mladića su, prema navodima okupljenih, pretukli pripadnici kosovske policije. Ovo je drugi protest i blokada saobraćaja na putu Gnjilane – Preševo u selu Pasjane tokom jučerašnjeg dana. Na nekoliko stotina metara od srpske blokade puta u Pasjanu nalazi se pedesetak pripadnika Kosovske policijske službe u opremi za razbijanje demonstracija i sa štitovima. Situacija je tokom večeri delovala mirno, a na pokušaj policije da ubedi meštane Pasjana da deblokiraju put, oni to nisu učinili, pa je moguća intervencija policije.

Rada Trajković iz Srpskog nacionalnog veća KiM pozvala je na smirivanje situacije u oblasti Gnjilana.

– Apelujem na KPS i međunarodne snage da se uzdrže od upotrebe sile nad nenaoružanim narodom – rekla je Trajkovićeva za FoNet, ali i ocenila da „Srbi na prostoru KiM žive izloženi strahovitim manipulacijama od različitih političkih partija koje sa sobom nose poruke pune raznih dezinformacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari