Vidojković na protestu "1 od 5 miliona": Građani su Vučićevi taoci (FOTO, VIDEO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu počeo je nešto posle 18 sati, a okupljenima se obratio se pisac Marko Vidojković koji je rekao da građani Srbije danas žive u košmaru u kome su „taoci Aleksandra Vučića“.

Vidojković je sa improvizovane bine postavljene na kamionu ispred Filozofskog fakulteta pozvao okupljene da se, kako je rekao, „ne opuštaju kao posle 5. oktobra“.

„Tek kad on padne, mi počinjemo. Naučili smo da ako neko s… izbije, moramo da izađemo na ulicu. Ako treba da živim košmar, super je što ga živim sa vama, mojom braćom i sestrama, slobodnim građanima Srbije“, kazao je Vidojković.

Navodeći da je završio Pravni fakultet u Beogradu, Vidojković je ocenio da je ta visokoškolska ustanova „leglo neverovatnih ološa i što je paradoksalno, kriminala“.

„Pravnička sam gnjida ali imam puno pravo da analiziram Pravni fakultet i šta je on sve izrodio. Beogradski Pravni fakultet ima mnogo antiheroja i kretena, ali i najboljeg studenta u svojoj istoriji. To je materijalni dokaz kakav šljam i monstrume taj fakultet izbacuje. Najbolji student šeta po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno, krenuo je da pokuša benzinom da ugasi Srbiju koja se upalila“, rekao je Vidojković.

On je kazao da postoje i časni pravnici i advokati koji su podržali proteste u Srbiji i pozvao ih da „kada prođe Vučićeva hipnoza“ popišu krivična dela „koje je ova bagra učinila, da svaki dinar bude vraćen a da se niko od njih više ne bavi politikom“.

„Nisam fan vešala već zatvora i društveno korisnog rada za sve koji su kršili zakon“, rekao je Vidojković.

On je ocenio da je „fenomenalno“ što su kako je rekao, različite političke opcije zajedno u borbi protiv režima Aleksandra Vučića.

„Nisu svi iz opozicije sjajni ali mislim da su dovoljno talentovani i pametni da ovaj put neće zeznuti, a ako zeznu, ulica je opet naša“, rekao je Vidojković.

Okupljenima se obratila i jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović koja im je prenela pozdrave majke čiji je sin uhapšen „samo zato što je nosio plastičnu maketu vešala na protestima“.

„Za njih je sloboda što je Babićev vozač na slobodi, što su fantomi iz Savamale na slobodi, što su ljudi koji su razbili glavu Borku Stefanoviću na slobodi, kao i nalogodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića. To nije sloboda Vučiću, zato smo deseti put na ulicama Beograda ali i ostalih hrabrih gradova Srbije“, kazala je Anasonović.

Okupljeni su posle obraćanja Vidojkovića, krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone je veliki transparent „Jedan od pet miliona“ a na začelju poslanik Dveri Srđan Nogo nosi plastična improvizovana vešala.

Ruta današnje šetnje bila je Makedonskom i Svetogorskom ulicom do zgrade Radio televizije Srbije gde su se okupljeni zaustavili. Posle toga su krenuli ka Vladi Srbije.

Na čelu kolone glavni transparent nosili su studenti koji su zajedno došli na protest.

Demonstrantima u centru grada pridružili su se studenti i građani koji su krenuli u protestne šetnje sa tri lokacije u različitim delovima grada.

Kolona pod parolom „Budite (se) studenti“ krenula je od studentskog doma „4. april“ na Voždovcu okupljajući studente Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Saobraćajnog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva i građani koji su želeli da im se pridruže.

Posle šetnje kroz glavne gradske ulice oni su se na trgu Slavija susreli sa kolegama sa Pravog fakulteta koji su u zasebnoj koloni krenuli od te institucije.

Treću kolonu činili su građani koji su krenuli sa Novog Beograda okupljeni oko inicijative „Ne davimo Beograd“ i studenti Fakulteta dramskih umetnosti.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/417517225489285/?notif_id=1549735650295215&notif_t=live_video_explicit

Okupljeni građani nosili su transparente sa različitim parolama i zahtevima, od „Dole Vučić, dole kapitalizam“, „on i vas laže“, „privatni izvršitelji, javna pljačka“ do poruke „radnici robne kuće Beograd su uz vas“. Bilo je i onih koji su imali papire sa odštampanim članovima krivičnog zakonika koji se odnose na izbornu krađu i biračke spiskove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari