Počeo Beogradski bezbednosni forum 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić izjavila je danas na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma da su teme ovogodišnjeg skupa Evropa i Zapadni Balkan i uticaj krize liberalnog poretka na regionalnu sigurnost.

Ranije smo govorili o regionalnoj bezbednosnoj dinamici, migrantskoj krizi, 100 godina od rata. Danas imamo krizu vrednosti i normi, krizu liberalnog poretka i implikacije na regionalnu sigurnost, rekla je Stojanović-Gajić u pozdravnom govoru akademskog dela BSF.

Ona je rekla da je akademski deo BSF kao prilika za dijalog političara s akademcima i novinarima postao trejdmark konferencije.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andre Oricio rekao je da je OEBS specifična organizacija koja nema članice već učesnice i radi na bazi partnerstva svih sa ciljem da se sprovedu reforme, ali ida u polarizovanoj situaciji „nekada samo OEBS može da pomogne“.

„To je najmekša od mekih moći, ali ona koja ide dublje u suštinu vladavine prava od svih drugih“, dodao je.

On je rekao da svaka zemlja ima svoj model povezivanja sa susedima, svoje potrebe, njeni građani imaju potrebe,i da zakoni treba da se bave tim potrebama jer, kako je naveo „ne može se samo prepisivati tuđe“.

Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela“ održava se u beogradskom hotelu Hajat i traje do 18. oktobra.

Učesnici panela, prema najavama organizatora, pokušaće da odgovore na brojna važna pitanja, a jedno od njih je da li međunarodna zajednica može da doprinese smanjenju razlika i da pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, u vreme sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Na skupu će se tragati i za načinima rešavanja dugotrajnih zamrznutih konflikata, razmatrati uloga regionalnih aktera u procesu prevazilaženja razlika u njihovim društvima, kao i bezbednost pojedinca posle pojave novih pretnji.

Biće reči i o normalizaciji odnosa Beogradai Prištine, stavovima građana o potencijalnom sporazumu dve strane, održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina posle velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, i ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu.

Na panelima će pored drugih učestvovati bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, šef misije Saveta Evrope u BeograduTobijas Flesenkemper.

Među učesnicima su i direktorka nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu i Tursku Suzane Šic, direktor francuskog ministarstva spoljnih poslova za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni, zamenik ministra spoljnih poslova Češke Martin Povejšil, načelnik Generalštaba Vojske Austrije Robert Briger, ruski novinar Aleksej Kovalev i kosovska novinarka Una Hajdari.

Učestvovaće i ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednica Beogradskogfonda za političku izuzetnost Sonja Liht, potpredsednici Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić i Vladimir Međak, i drugi redstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva i akademske zajednice.

Beogradski bezbednosni forum je rezultat inicijative Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra zabezbednosnu politiku. Održava se od 2011. i svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari