Vučić sa Makronom razgovarao o rešenju kosovsko-metohijskog problema 1Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

Sastanak predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, održan je večeras u Parizu.

„Predsednik Vučić stigao je u Jelisejsku palatu gde ga je uz Republičku gardu dočekao predsednik Francuske Emanuel Makron“, objavljeno je na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Makron i Vučić razgovaraju uoči sutrašnjeg video samita Srbije i Kosova i nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU u nedelju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Predsednik Vučić stigao je u Jelisejsku palatu gde ga je uz Republičku gardu dočekao predsednik Republike Francuske @emmanuelmacron.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Domaćini sutrašnjeg video samita Srbije i Kosova su Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a učestvovaće i Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

„Predsednik Emanuel Makron pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, setio se svoje posete Beogradu i emocije koju je doživeo sa svojim srpskim prijateljima i domaćinima. Razgovarali smo o tri ključne teme, jedna je sutrašnji samit i uopšte odnos između Srba i Albanaca i rešenje kosovsko-metohijskog problema. Druga tema su naši bilateralni odnosi i treća tema bila je sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije“ – napisao je Vučić na svom Instragram profilu.

On je istakao, kako je Makrona obavestio da Srbija prihvata novu metodologiju u pristupim pregovorima sa EU.

„Veoma sam zahvalan na neverovatnom gostoprimstvu predsedniku Makronu sa kojim se uvek dobro razumem i čini mi se da veoma dobro shvata poziciju Srbije“ – poručio je Vučić posle sastanka.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

„Predsednik @emmanuelmacron pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, setio se svoje posete Beogradu i emocije koju je doživeo sa svojim srpskim prijateljima i domaćinima. Razgovarali smo o tri ključne teme, jedna je sutrašnji samit i uopšte odnos između Srba i Albanaca i rešenje kosovsko-metohijskog problema. Druga tema su naši bilateralni odnosi i treća tema bila je sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije. Obavestio sam i predsednika Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pristupim pregovorima sa EU. Veoma sam zahvalan na neverovatnom gostoprimstvu predsedniku Makronu sa kojim se uvek dobro razumem i čini mi se da veoma dobro shvata poziciju Srbije.“- Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Francuske @emmanuelmacron.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Makron je u utorak u Parizu razgovarao i s Hotijem.

Sutrašnji samit organizuje se na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019, na inicijativu Francuske i Nemačke, u cilju učvršćivanja stabilnosti Balkana i jačanja odnosa tog regiona i Evropske unije.

Vučić posle Pariza putuje u Brisel, gde s Hotijem treba da nastavi dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari