Tripartitni sastanak o formiranju nove vlade biće održan danas u prostorijama G17 Plus i posle njega će se znati da li je Srbija bliža novoj vladi ili izborima.
Andrija Mladenović, portparol DSS, izjavio je da očekuje da će na pregovorima doći do potrebne saglasnosti stranaka i da će stranke približiti svoje stavove o svim principima za formiranje nove vlade Srbije.

Tripartitni sastanak o formiranju nove vlade biće održan danas u prostorijama G17 Plus i posle njega će se znati da li je Srbija bliža novoj vladi ili izborima.
Andrija Mladenović, portparol DSS, izjavio je da očekuje da će na pregovorima doći do potrebne saglasnosti stranaka i da će stranke približiti svoje stavove o svim principima za formiranje nove vlade Srbije. Mladenović nije mogao novinarima da kaže, u slučaju da dogovor ne bude postignut, da li je to poslednji sastanak ovih delegacija i da li će se tada preći na razgovore predsednika stranaka.

Đelić: Biću premijer ako se poštuje volja građana

Kandidat DS za premijera Božidar Đelić juče je izjavio da bi bila prekršena izborna volja građana ako on ne bi bio na čelu nove vlade Srbije. Đelić nije želeo da odgovara na pitanja pod kojim uslovima bi, ako ne bude premijer, prihvatio jednu od funkcija u novoj vladi, naglašavajući da bi to ličilo na „pijačno pogađanje“. „Izborna volja građana je jasna – mesto premijera pripada DS“, rekao je Đelić novinarima na Ekonomskom fakultetu posle promocije njegove knjige „Kada će nam biti bolje“.

– Mislim da ćemo moći u direktnim razgovorima tri stranke da približimo stavove oko svih principa o kojima je razgovarano i koji su iznošeni na prethodnim sastancima. Tražićemo rešenje – istakao je Mladenović na konferenciji za novinare.

Mladenović: Pozdravljamo stav Rusije

Portparol DSS Andreja Mladenović pozdravio je „dobronamernu i iskrenu“ inicijativu Rusije o nastavku pregovora o Kosovu. Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da je potrebno nastaviti direktne pregovore Prištine i Beograda, a da se o predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija koji je, kako je naveo, suprotan Povelji UN i načelima međunarodnog prava, uopšte i ne raspravlja na Savetu bezbednosti UN. On je istakao da je potrebno nastaviti direktne pregovore i u skladu s Rezolucijom SB UN 1244 kako bi se došlo do kompromisnog i održivog rešenja, prihvatljivog i za Srbiju i za Albance s Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima DSS vidi inicijativu Rusije kao krajnje dobronamernu, iskrenu i logičnu, u cilju da se dođe do rešenja koje će omogućiti stabilnost u regionu i normalan suživot svih nacionalnih zajednica na Kosovu.

On je rekao da će današnjim razgovorima koalicija DSS-Nova Srbija pristupiti konstruktivno i da, koliko vidi, za sada takav stav imaju i DS i G17 Plus. Prema njegovim rečima jedna od tačaka razgovora, pored načela rada nove vlade, biće i razmatranje predloga G17 Plus da se produži privremeno finansiranje budžeta za mesec dana.
Na pitanje novinara da li je DSS spremna da „žrtvuje“ svoje kandidate za ministre ukoliko DS pristane da Koštunica bude premijer, Mladenović je istakao da o kadrovskim rešenjima još nije bilo reči i da to neće biti tema dok se ne dogovore osnovni principi na koji će način biti vođena politika Vlade i na kojim osnovama će se formirati vladajuća koalicija. Prema njegovim rečima o kadrovima buduće vlade lakše će biti postignut dogovor nego o osnovnim principima rada.
Mladenović je rekao da, u slučaju da DSS dobije mesto mandatara, u traženju parlamentarne većine neće ići izvan DS i G17 Plus.
– Nismo, niti želimo ići iz tog kruga. Ne želimo da sve što je do sada dogovoreno srušimo – naveo je Mladenović.
Demokratska stranka zatražiće danas u razgovorima o novoj vladi da se podrobno utvrdi ostvarivanje i sprovođenje pet principa o kojima je već postignut konsenzus, izjavila je predstavnik DS Jelena Marković.
– Od načelnih principa hoćemo da idemo na konkretizaciju njihovog ostvarivanja i kada to bude dogovoreno sledeći korak je ozbiljna debata oko ustrojstva buduće vlade, broja ministarstava i njihovog delokruga, a treći korak bi bila personalna rešenja za buduće pozicije u vladi – rekla je Marković agenciji Beta.
Potpredsednica G17 Plus Verica Kalanović ocenila je da bi razgovori o formiranju nove vlade trebalo da se intenziviraju i održavaju svakog dana.
– Naša ideja je da se sastanci DS, DSS i G17 Plus intenziviraju i održavaju svakog dana dok se ne formira nova vlada – rekla je Kalanović na konferenciji za novinare.
Ona je potvrdila da će delegaciju G17 Plus na današnjim pregovorima predvoditi predsednik Mlađan Dinkić. Pored njega, u njoj će biti i potpredsednice stranke Verica Kalanović i Ivana Dulić Marković, kao i član Predsedništva Suzana Grubješić.
Mladenović je naveo da se delegacija neće menjati i da na njoj i dalje neće učestvovati predsednik stranke Vojislav Koštunica. U delegaciji DS biće funkcioneri te stranke Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Dragoljub Mićunović i Božidar Đelić, a delegaciju koalicije DSS-NS činiće potpredsednici stranke Dragan Jočić, Aleksandar Popović i Vladeta Janković i funkcioner NS Miroslav Markičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari