Oslanjajući se na podršku opozicije, vladajuća garnitura ima prostora da suzbija apetite drugih članova koalicije, ali istovremeno postaje zavisna od stranaka koje nisu u vlasti, što nije nimalo lagodna pozicija – kaže za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinovićkomentarišući jučerašnju odluku Liberalno-demokratske partije da omogući kvorum vladajućoj većini za rad parlamenta.

Vukadinović ističe da podrška LDP sigurno „košta“ kao i da je pitanje šta je cena toga.

– U koaliciji koja je na vlasti sasvim sigurno nešto škripi, ali to za sada ne mora biti opasno za njen opstanak, ali ni za njenu reputaciju uopšte. Problem će nastati ukoliko traženje podrške od opozicije postane manir. To onda ne bi bilo dobro ni za opoziciju koja često pristaje da daje podršku vladajućoj strukturi – smatra Vukadinović.

Naš sagovornik objašnjava da bi „navika“ davanja podrške Vladi mogla da otupi oštricu opozicije i njen kritički stav, što se ne bi dobro odrazilo na raspoloženje njenog biračkog tela, ali ističe da LDP ima izuzetno dobar izgovor da je to u opštem interesu građana.

– To je sjajna pozicija jedne opozicione stranke, ali će izgubiti na značaju i postati svoja suprotnost ukoliko LDP-u to postane navika – kaže Vukadinović.

S druge strane, objašnjava Vukadinović, ako vladajuća koalicija traži podršku „malo od LDP, malo od SNS Tomislava Nikolića, po potrebi, onda Srbija nezvanično ima manjinsku vladu, a opozicija postaje, takođe nezvačno, pozicija“.

Lider LDP Čedomir Jovanović nedavno je u intervjuu Danasu podršku koju ta stranka daje vladajućoj koaliciji i na republičkom i na gradskom nivou, obrazložio time da Vladi Srbije nedostaju „potencijali za vođenje evropske reformske politike i da bilo kakva odluka i saradnja LDP može biti usmerena na poboljšanje tog reformskog potencijala“. On je dodao i da „ako vladajuća koalicija, a pre svih DS, nije spremna da se dogovori oko stvari koje je neophodno učiniti u procesu EU integracija, onda i ne zaslužuje ništa bolje od povremene podrške“.

Žarko Korać, poslanik na listi LDP u Skupštini Srbije, kaže za Danas da će ta partija podržati sve zakone koji približavaju Srbiju zajednici evropskih zemalja i da će delovati isključivo kao konstruktivna opozicija koja nema ulagivački odnos prema vladajućoj koaliciji.

– Očekujete od nas da glasamo protiv Zakona o osiguranju depozita? E, pa neće moći. Ako, s druge strane, očekujete da podržimo gasni aranžman s Rusima, to nikada nećete doživeti – kaže Korać.

On naglašava da u Srbiji postoji uvreženo mišljenje da opozicija mora da ide na „sve ili ništa“, ocenjujući to vrlo lošim pristupom, pre svega, kako kaže, u uslovima u kojima se Srbija nalazi.

Na pitanje zbog čega ta stranka ne stavi tačku i ako se, recimo, protivi gasnom aranžmanu koji ocenjuje kao poguban za interes građana Srbije, Koraćkaže: „Odavde ne možemo da idemo dalje i nećemo podržavati Vladu više ni u jednoj njenoj nameri.“

– Vlada sigurno neće zbog toga pasti i zato je važno da ukoliko nešto ne može da se promeni, onda je u interesu građana da se bar u onome na šta je moguće uticati, da svoj doprinos – navodi Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari