Podrška evrointegracijama Srbije 1Foto: FoNet

Nemačka i Italija su optimisti u pogledu evropskih integracija Srbije, naveli su danas ambasadori te dve zemlje Aksel Ditman i Đuzepe Manco.

Bivša šefica grčke diplomatije Dora Bakojani izrazila uverenje da će Srbija imati volje da sve uslove za članstvo ispuni do 2025. godine.

Ditman i Manco su na Ekonomskom samitu u Beogradu istakli da njihove zemlje podržavaju strateški cilj Srbije da postane članica EU i ocenili da je u redu da Srbija ima bliske odnose i sa drugima.

Strateški cilj Srbije je članstvo u EU i mi to podržavamo, rekao je Ditman i napomenuo da EU nije samo ekonomski klub, već organizacija koji ima svoje uslove.

Na putu ka EU važno je sve to uskladiti, naglasio je Ditman, dodavši da Evropska komisija sve to nadzire i analizira.

On je dodao da treba istaći posvećenost EU Zapadnom Balkanu, navodeći da je Unija najveći trgovinski partner i donator regiona.

Manco je rekao da usaglašavanje sa politikom EU ne znači da EU od Srbije traži da nema odnose sa drugim zemljama.

Srbija možda time pomaže premošćavanje odnosa sa tim zemljama i sve dok je to deo evropskog projekta može biti korisno, smatra Manco.

On je izrazio uverenje da odnosom sa drugim zemljama Srbija može da doprinese evropskoj zajednici kojoj, kako je istakao, Srbija pripada.

Bakojani je ocenila da su u Srbiji demokratija i vladavina prava već nekoliko puta dovedeni u pitanje i naglasila da moramo ostvariti napredak u tim oblastima pre nego što pristupimo EU.

Ja sam, ipak, optimista i verujem da Srbija ima volje i da će u tome uspeti do 2025, izjavila je Bakojani.

Predsednik CIRSD Vuk Jeremić je, za razliku od ostalih učesnika sesije, izneo stav da se Srbija udaljava od EU.

Ako nastavimo da posmatramo da Srbija odstupa od puta ka EU, a to se trenutno dešava, doći ćemo u preveliki jaz, rekao je Jeremić.

On je ocenio da se time treba baviti napravi način.

Jeremić je upitao sagovornike da li bi, kada su u pitanju evropske vrednosti, ostali optimisti da se u njihovim zemljama dogodilo ono što se desilo njegovoj supruzi Nataši koja je javno optužena da je narko bos, a tužilaštvo je odbacilo njenu prijavu.

Na to je Dora Bakojani rekla da i Grčka, iako je članica EU, ima problema sa mešanjem vlade u pravosuđe, kao i sa tim što državna televizija više od 50 odsto prostora daje vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari