Poslanici Evropskog parlamenta su za što skoriju primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, ali mi nismo nadležni za to, mada se iskreno nadamo da će napredak koji je ostvarila Srbija biti jedan od razloga koji će podstaći druge koji se još dvoume oko toga – rekla je novinarima Doris Pak, poslanica Evropskog parlamenta i predsedavajuća Delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, nakon jučerašnjeg sastanka evropskih i srpskih poslanika.

Doris Pak je navela da su se parlamentarci EU i Srbije saglasili u velikom broju tačaka i da je srpski parlament mnogo toga uradio u veoma kratkom roku. Ona je istakla da je za građane Srbije najznačajnije pitanje viza i da je „Evropski parlament uvek insistirao na tome da se sporazum o liberalizaciji viznog režima usvoji što pre, kako bi se građani Srbije osećali kao građani Evrope“. Pak je ocenila da su Vlada i Narodna skupština ispunile sve uslove potrebne za liberalizaciju viznog režima.

Evropska komisija predstavila je Komitetu za zapadni Balkan EU u ponedeljak u Briselu ocenu o valjanosti izveštaja spremnosti zemalja regiona za viznu liberalizaciju, gde je ocenjeno da je Srbija „jedan od najboljih kandidata“, preneli su juče elektronski mediji. Ipak, ocena EK ne sadrži vremensku odrednicu početka liberalizacije viznog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari