Razgovorima s predstavnicima Socijalističke partije Srbije i koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, predsednik Srbije Boris Tadić juče je nastavio konsultacije o mandataru i formiranju nove vlade. Konsultacije obavezne članom 112 Ustava Srbije započete su u ponedeljak razgovorom s predstavnicima Srpske radikalne stranke i demokratske stranke, nastavljene su u utorak s predstavnicima koalicije Demokratska stranka Srbije/Nova Srbija i G17 Plus.

Razgovorima s predstavnicima Socijalističke partije Srbije i koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, predsednik Srbije Boris Tadić juče je nastavio konsultacije o mandataru i formiranju nove vlade. Konsultacije obavezne članom 112 Ustava Srbije započete su u ponedeljak razgovorom s predstavnicima Srpske radikalne stranke i demokratske stranke, nastavljene su u utorak s predstavnicima koalicije Demokratska stranka Srbije/Nova Srbija i G17 Plus. Prema planu danas će kod predsednika biti predstavnici manjinskih stranaka koje su na izborima 21. januara osvojile ukupno osam mandata.

Nalog Vrhovnog suda

Vrhovni sud Srbije naložio je Republičkoj izbornoj komisiji da ponovo razmotri prigovore Srpske radikalne stranke i Koalicije Mađarska sloga koje su se žalile na izveštaj o rezultatima parlamentarnih izbora održanih 21. januara. U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da je prihvaćena žalba te dve političke grupacije uložena jer je RIK odbio njihov zahtev da se u Izveštaj o rezultatima izbora za poslanike unesu rezultati glasanja sa svih biračkih mesta na kojima je glasanje obavljeno.

Predstavnici izborne liste Liberalno-demokratska partija – Građanski savez Srbije – Socijaldemokratska unija – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Čedomir Jovanović, koja će u novom parlamentu imati 15 poslanika, spremni su podrže kandidata Demokratske stranke Božidara Đelića za premijera i program koji je zastupao u predizbornoj kampanji, ali ne bi učestvovali u vladi sa strankama sadašnje vladajuće koalicije, saopšteno je iz predsednikove pres službe.
Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je posle konsultacija da je koalicija okupljena oko te stranke spremna da pruži „110 odsto podrške Božidaru Đeliću kao mandataru nove vlade“ ukoliko bude sprovodio politiku za koju se ova koalicija u kampanji zalagala. Koalicija se zalaže za formiranje vlade koja bi bila u stanju da sprovodi jasnu politiku ubrzanih evropskih integracija, završi saradnju s Haškim tribunalom i sveobuhvatnu društvenu tranziciju i utvrdi, kako su sami rekli, novu državnu politiku prema Kosovu i Metohiji.
Jovanović kaže da jedino što mogu da učine predsednici Demokratske stranke Srbije, G17 Plus i Nove Srbije Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić i Velimir Ilić je da pruže podršku vladi koja će „srediti haos koji je ostao iza njih“.
On je objasnio da im je Tadić predstavio platformu koju je DSS uručila predsedniku Srbije tokom konsultacija i dodao da je ona za ovu koaliciju apsolutno neprihvatljiva.
Predstavnici SPS, liste koja ima 16 poslanika, obavestili su predsednika Tadića da su imali kandidata za premijera, ali da mandatara treba da predlože stranke koje su dobile najveći broj glasova. Predstavnici SPS koje je predvodio predsednik Ivica Dačić preneli su zalaganje za brzo konstituisanje parlamenta i formiranje vlade. Takođe, istakli su da je važno da institucije države budu stabilne, da postoji državno jedinstvo, kao i da se zalažu za socijalnu pravdu.
– Socijalistička partija Srbije prenela je predsedniku Srbije Borisu Tadiću da je spremna na razgovore o vladi narodnog jedinstva ukoliko se pokaže da partije koje su osvojile najviše glasova ne mogu da formiraju Vladu i konstituišu parlament – rekao je Ivica Dačić.
U delegaciji SPS bili su i Žarko Obradović i Branko Ružić, a koaliciju LDP-GSS-SDU-LSV, osim Jovanovića, činili su Nataša Mićić, Žarko Korać, Vesna Pešić i Bojan Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari