Podrška profesoru koga su vređali naprednjaci 1Prethodni protest u Požegi Foto: Inicijativa za Požegu

Građani Požege okupiće se večeras, 22. put od februara prošle godine, na protestu koji će početi u 20 časova na Trgu slobode.

Protest, koji organizuje Inicijativa za Požegu, biće izraz podrške Milošu Jovanoviću, uglednom profesoru istorije u požeškoj gimnaziji, koga su lokalni naprednjaci, svojim saopštenjem, vređali i pokušali da ga moralno diskredituju samo zato što je govorio na prethodnom protestu. Dalazak na večerašnji protest su najavile Jovanovićeve kolege, bivši i sadašnji učenici požeške gimnazije.

Profesor Jovanović je na prethodnom okupljanju, nazvanom „Ja i dalje držim čas“, govorio o građanskom dostojanstvu, moralu, razumu i političkoj kulturi. Između ostalog, pitao se „šta se dogodilo sa našim dostojanstvom, hoćemo li sve ono što nas čini ljudima zameniti strahom, neizvesnošću, savijenom kičmom i pognutim pogledima, treba li da se stidimo svojih građanskih prava i hoćemo li ih prepustiti političkim vođama, strankama i autokratama?”

Jovanović nikoga nije vređao, ali su se čelnici opštine i lokalni naprednjaci, verovatno, prepoznali u njegovim rečenicama i reagovali su uvredama, koje su izazvale odijum među Požežanima i izraze solidarnosti sa profesorom.

Njegove kolege iz Požege i okolnih gradova su potpisale javno pismo podrške Jovanoviću, podsećajući na to da je sloboda govora zagarantovana domaćim zakonima i međunarodnim poveljama.

Pružamo podršku našem kolegi i zahtevamo uspostavajanje kulture dijaloga u javnoj sferi, u kojoj je od posebne važnosti preuzimanje odgovornosti za razvoj i negovanje demokratije i uređenog građanskog društva, naročito od aktera koji vrše javne funkcije“, piše u javnom pismu profesorovih kolega.

Inače, od februara prošle godne u Požegi je održan 21 protest kojim građani traže smenu čelnika lokalne vlasti naprednjaka i prozivaju ih za niz nezakonitih radnji – od pokušaja kupovine nelegalnog objekta, čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović, predsednice SO, sumnjivih javnih nabavki, budžetskog finansiranja udruženja čiji su osnivači bliski srodnici požeških čelnika i članovi SNS, do toga da je iz budžeta 2017. godine, što je utvrdila DRI, nezakonito potrošeno 150 miliona dinara. Na sve to opštinski čelnici uzvraćaju uvredama i pokušajima diskreditovanja učesnika protesta, protiv njih su podnosili krivične prijave, objavljivali i njihove lične podatke na društvenim mrežama, zbog čega je reagovao i tadašnji poverenik Rodoljub Šabić.

Najduži protest u Srbiji

Protest u Požegi traje 14 meseci i, odnedavno, postao je deo protesta „1 od 5 miliona“. Početkom februara prošle godine, građani su počeli spontano da se okupljaju na Trgu slobode, zbog odluke lokalne vlasti da za 12 miliona dinara iz budžeta kupi nelegalni i nezavršeni objekat, čiji je suvlasnik muž predsednice SO. Protestima, koji su usledili kasnije i koje je organizovala Inicijativa za Požegu, građani su sprečili nezakonitu kupoprodaju i uspeli da privole državne organe da reaguju i na druge nepravilnosti u radu opštinskih čelnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari