Podrška Putina i Orbana Vučiću 1Foto: SERGEI CHIRIKOV / POOL EPA

Funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić i Nebojša Stefanović razgovarali su danas sa zamenikom sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergejem Železnjakom, koji je preneo podršku lidera te stranke i predsednika Rusije Vladimira Putina kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću.

Železnjak je konstatovao je da bi Vučićeva pobeda na predstojećim izborima doprinela nastavku razvitka Srbije kao suverene države i podstakla dalji razvoj ekonomskih i političkih odnosa Beograda i Moskve, saopštila je SNS.

Đurić i Stefanović zahvalili su na kontinuiranoj i doslednoj podršci Jedinstvene Rusije i Rusije Vučiću, SNS, Srbiji i njenim građanima.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi da se očuva stabilnost regiona, čemu bi, kako su se sagovornici saglasili, doprinelo stvaranje zone vojne neutralnosti u kojoj bi, osim Srbije, mogle da se nađu još neke države Zapadnog Balkana, u skladu sa balkanskom inicijativom B4.

Sagovornici su konstatovali da su u regionu, ali i u Ruskoj Federaciji, pojačane štetne aktivnosti grupa koje se finansiraju iz inostranih fondacija i centara moći, sa ciljem da se stvore unutrašnji društveni sukobi, ugrozi suverenitet država i umanji potencijal građana za demokratsko odlučivanje, dodaje se u saopštenju.

Podrška Orbana Vučiću

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas, na kongresu Evropske narodne partije na Malti, Evropsku uniju (EU) da ubrza proces pregovora sa Srbijom, ističući važnost očuvanja stabilnosti na Balkanu i izrazio snažnu podršku Aleksandru Vučiću na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, saopštila je Srpska napredna stranka (SNS).

Delegacija SNS, koju predvodi internacionalni sekretar Jadrankom Joksimović, učestvovala je na proširenom sastanku Saveta za opšte poslove EU iz redova Evropske narodne partije.

Joksimović je istakla značajnu ulogu Srbije i premijera Aleksandra Vučića u regionu, ističući važnost konstruktivne uloge svih u regionu za očuvanje mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova za razvoj i napredak celog regiona.

Joksimović je informisala evropske kolege i o najnovijim događajima oko predizbornog skupa podrške Aleksandru Vučiću na Kosovu i Metohiji i podvukla da takvi potezi ne doprinose, ionako, poljuljanom poverenju.

Joksimović je održala i bilateralne susrete sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, kao i drugim zvaničnicima EU i država članica.

Na sednici Političke skupštine Evropske narodne partije, predsednik Džozef Dol izrazio je snažnu podršku i poželeo uspeh predsedniku SNS Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari