Podrška Švedske na putu ka EU 1Foto: Fonet

Politički odnosi Srbije i Švedske su odlični, a ta zemlja i njen premijer Stefan Leven pružaju podršku Srbiji na evropskom putu, bez bilo kakvih uslovljavanja i pritisaka, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa Levenom, istakao da Švedska razume, ceni i na svaki način podstiče zalaganje Srbije za mir i stabilnost u regionu.

„Naše je da vodimo računa o miru, brinemo o stabilnosti i verujem da ćemo u tome imati i dalje švedsku podršku“, rekao je Vučić.

On je ukazao da Srbija zna koji su pred njom zadaci na putu prema Evropskoj uniji i zato je, u njihovom ispunjavanju, „prilično oštra prema sebi, ponekad oštrija i od EU“.

„Švedska je uvek podržavala Srbiju na njenom evropskom putu i bila jedan od ključnih partnera u podršci i pomoći“, konstatovao je Vučić.

On je rekao da je sa Levenom razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima Srbije i BiH i i Hrvatske i Srbije, i naglasio da nije govorio loše o drugim državama, jer mu to „nije stil“.
Nisam neko ko će da plače nad sopstvenom i sudbinom svoje zemlje, objasnio je Vučić i dodao da je sa Levenom razgovarao o neophodnosti očuvanja mira i poručio mu da će Srbija uložiti sve što može kako bi do toga došlo.

Na sastanku premijera Srbije i Švedske bilo je reči o i ekonomskoj saradnji, a Vučić je rekao da veruje da ona može da se unapredi, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije
„Ttrgovinska razmena dve zemlje iznosi 210 miliona evra i u prvih šest meseci je povećana za 10,6 odsto“, rekao je Vučić, i podsetio da je u toj razmeni deficit na strani Srbije.

On je ocenio da je važno što švedska Ikea gradi svoju prodavnicu u Srbiji, jer će to sigurno dovesti i ostale investitore iz te zemlje.

Vučić je, govoreći o stanju javnih finansija u Srbiji, istakao da je država od početka godine samo na kamate za kredite otplatila 720 miliona evra, a da je budžet i dalje u suficitu, što će građani uskoro moći da osete jer „kreće povećanje penzija i plata u javnom sektoru“.

„Sve polako, ali sigurno, kreće na bolje“, konstatovao je on. Napomenuo je da, kada se u svim državama regiona bude živelo bolje, neće biti sukoba i ratova i zato se nada „da će to i drugi da vide“.

Leven je poručio da Srbija ima punu podršku Švedske da postane članica EU i da će njegova zemlja nastaviti sa tom podrškom. On je rekao da ceni, poštuje i priznaje napredak i dobre rezultate koje je Vlada Srbije ostvarila u reformama, političkim i ekonomskim.

„Važno je da švedske firme uvide transparentnost javnih finansija u Srbiji, jer je to podsticaj za investicije i dobru ekonomiju. Vi ste nas uverili da ste to napravili i da
ćete nastaviti da tako radite“, ocenio je Leven.

Leven je rekao da je Švedska, kao i Srbija, izabrala da bude članica EU, ali ne i članica NATO i da će ostati nepristrasna.

„To je važno za našu stabilnost, da ostanemo neutralni. U toj perspektivi su Švedska i Srbija složne“, naglasio je Leven.

Govoreći o migrantima sa Bliskog istoka, o čemu je takođe bilo reči na današnjem sastanku, Leven je pohvalio odgovornost Srbije u postupanju, i istakao da taj problem ne može da reši neka država pojedinačno, nego samo EU u celini, kao i da treba da se rešava u globalnom kontekstu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poklonio je švedskom kolegi Stefanu Levenu drvenu dasku i oklagiju, koje firma iz Srbije proizvodi za švedsku robnu kuću Ikea, piše Blic online. Vučić je Levenu poklonio još sablju i knjigu o Srbiji.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić se sastao sa predsednikom vlade Švedske Stefanom Levenom.

Predsednik Nikolić je naglasio da dve zemlje imaju izvanredne bilateralne odnose i kontinuirano prijateljstvo. „Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i za to zaista ne postoje prepreke“, istakao je predsednik Srbije. „Srbi koji žive u Švedskoj, a kojih po našim procenama ima oko 100 hiljada, su most našeg prijateljstva“, rekao je predsednik Nikolić i dodao da je politička podrška Švedske Srbiji dragocena.

Predsednik vlade Švedske se saglasio sa predsednikom da dve zemlje imaju veoma dobre bilateralne i podvukao da postoji potencijal za dalje unapređenje odnosa, posebno u segmentu ekonomije. On je naglasio da je vidljiv napredak Srbije u modernizaciji ekonomije.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, premijer Leven je podvukao da je toj zemlji stalo, da uprkos sankcijama gradi dobre odnose sa Rusijom uz afirmaciju dijaloga i mirnog rešavanja sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari