Organizacioni odbor Parade ponosa dobio je podršku od svih „relevantnih stranaka koje dele evropske vrednosti“, saznaje Danas od organizatora manifestacije najavljene za 20 septembar. Članovi Odbora naglašavaju da nije na strankama, već na pojedincima da podrže manifestaciju.

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na pitanje da li će biti reagovanja na apel evropske gej-lezbijske socijaldemokratske organizacije Reinbou rouz da predsednik i njegova DS pruže podršku Paradi ponosa i daju primer u borbi protiv diskriminacije, Danasu je rečeno da je predsednik svoj stav već pokazao kada je potpisao Zakon o borbi protiv diskriminacije.

Među onima koji su podržali Paradu je i Liberalno-demokratska partija, ali u smislu pojedinačnog učešća članova, pa je tako najavljeno da će uz brojne pristalice LDP beogradskim ulicama prošetati i Čedomir Jovanović s porodicom.

I u LDP podsećaju da je ova stranka učestvovala u inicijativi za pisanje antidiskriminacionog zakona, kao i u njegovom izglasavanju. „Stvaranje uslova za održavanje parade za nas znači i suprotstavljanje konceptu nasilja koji je uništio i Srbiju koja je na njemu izgrađena, ali i čitav region. To je prava uloga stranaka ledolomca kakav je LDP“, rečeno je Danasu u ovoj stranci.

Sagovornik Danasa ističe da LDP, naravno, brani sva prava učesnika Parade ponosa i pruža im podršku u nastojanju da afirmišu svoju slobodu.

„Događaj je za nas značajan i ne želimo da ga politički zloupotrebljavamo, ali želimo da se s njima politički identifikujemo stvarajući prostor za afirmaciju slobode u društvu koja je LDP-u toliko važna. Bilo bi uvredljivo i za LDP i za samu ideju okupljanja da danas izdajemo direktive o obaveznom prisustvu, ali je nama ideja događaja toliko bliska da je nezamislivo da prođe bez našeg učešća, pre svega kao slobodnih građana ove zemlje“, kaže sagovornik iz LDP.

U G 17 plus tvrde da su stav jasno iskazali podrškom antidiskriminacionom zakonu.

– Izuzetno je važno da nedelja prođe bez nasilja, jer svako ima pravo da izrazi stav u meri u kojoj to ne ugrožava druge koji različito misle. Ravnopravnost je osnova svakog normalnog demokratskog društva, a mi smo naš stav izrazili dajući podršku Zakonu o zabrani diskriminacije – kaže za Danas Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus.

Slobodan Vuksanović, direktor Informativne službe Demokratske stranke Srbije, ima nešto drugačiji stav.

– Kao što bi bilo glupo da se okupi grupa muškaraca sa transparentima: „Mi volimo žene“, jednako je glupo i besmisleno da paradiraju s transparentima „Mi volimo muškarce“. Ne ulazeći u raspravu o prirodi homoseksualizma i poštujući sva prava čoveka, pravo na njegov izbor i intimu, apsolutno demokratski u svakom pogledu, ne vidim nikakav razlog da se to opredeljenje promoviše jer to onda ugrožava prava drugih ljudi koji deci i unucima, nedoraslim da to shvate, moraju da objasne o čemu se radi – kaže Vuksanović.

On navodi da je prisustvovao Porodičnoj šetnji u subotu.

– Bilo je za očekivati da će najavljena gej parada proizvesti i kontraefekat i da će se i drugi osetiti pozvani da iskažu svoj stav. Mislim da je to nepotrebno, jer naše društvo ima i veće probleme. Insistiranje na održavanju gej parade neće doneti korist homoseksualcima, oni neće živeti ni mirnije ni bolje, niti imati veća prava, već će samo stvoriti odijum protiv sebe. Treba se rukovoditi ljudskim i demokratskim principom: „Živi i pusti druge da žive“ – kaže Vuksanović.

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić još ranije je najavio da će policija obezbediti javni mir i bezbednost tokom Povorke ponosa.

– U ovoj državi niko ne sme nikome da smeta i da preti – kazao je Dačić i naveo da ta manifestacija nosi visoke bezbednosne rizike, pa će policija uraditi sve da osigura mir i bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari