Demokratska stranka Srbije najavila je da će tokom vikenda održati sednicu Predsedništva stranke na kojoj će biti utvrđen konačan stav DSS o raspisivanju predsedničkih izbora. Rukovodstvo DSS trebalo bi da odluči da li će uopšte učestvovati na izborima, hoće li imati svog kandidata, a ako neće da li će i kog predsedničkog kandidata podržati.

Demokratska stranka Srbije najavila je da će tokom vikenda održati sednicu Predsedništva stranke na kojoj će biti utvrđen konačan stav DSS o raspisivanju predsedničkih izbora. Rukovodstvo DSS trebalo bi da odluči da li će uopšte učestvovati na izborima, hoće li imati svog kandidata, a ako neće da li će i kog predsedničkog kandidata podržati. Funkcioneri stranke Vojislava Koštunice odbijali su da saopšte bilo kakve detalje o sednici Predsedništva, kada će zasedati i kakve bi odluke moglo da donese.
Stručnjaci predviđaju da DSS, kao članica vladajuće koalicije, pred sobom i dalje ima prostora da sačeka s definitivnim stavom o podršci glavnom koalicionom partneru i kandidatu DS Borisu Tadiću. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za Danas navodi da bi DSS na Predsedništvu mogao da zauzme stav da se još uvek neće opredeljivati o eventualnoj podršci sve dok ne bude zaključena lista svih predsedničkih kandidata, pa da bi tek nakon toga mogli da se opredele koga će podržati. Takođe, DSS ostaje i mogućnost da kažu da će sačekati da se završi drugi krug predsedničkih izbora, pa da tek u drugom krugu odluče kom kandidatu će dati svoje glasove.
– Najverovatnije je da će DSS izaći s nekom formulom koja im ostavlja dodatnog manevarskog prostora tako da mogu da kažu „sačekaćemo još malo“, pa da posle toga, za datu podršku na izborima traže da budu podržani u svojim aktivnostima po pitanju Kosova i Metohije, spoljne politike ili državnih reformi – očekuje Stojiljković.
Miodrag Radojević sa Instituta za političke studije, za Danas kaže da bi DSS mogao da insistira da se povuče odluka predsednika Narodne skupštine o raspisivanju predsedničkih izbora, ali s obzirom na predizborne radnje koje je Republička izborna komisija već počela da sprovodi, verovatno će odustati od te ideje.
– DSS može izaći i sa stavom da je odluka Olivera Dulića u suprotnosti s koalicionim sporazumom. Zatim, postoji mogućnost da DSS na izbore izađe i sa svojim predsedničkim kandidatom ili da podrže kandidata Nove Srbije Velimira Ilića – ocenjuje Radojević. Prema njegovom mišljenju, stranka premijera Vojislava Koštunice mogla bi i da podrži Borisa Tadića ali to, naravno, zavisi od toga šta će DSS zauzvrat tražiti od DS.
– DSS sigurno neće dati blanko podršku, a jedan od uslova mogao bi da bude i datuma raspisivanja lokalnih izbora. Najavu da bi se lokalni izbori mogli održati 3. februara, na dan kada se održava i drugi krug predsedničkih izbora, DSS verovatno neće prihvatiti. Ukoliko DS bude insistirala na tom datumu, odnosi ove dve vladajuće stranke će se dodatno zaoštriti – naglašava Radojević.
Zoran Stojiljković i Miodrag Radojević se slažu u proceni da poziv DSS na bojkot predsedničkih izbora ne bi imao velikog uspeha i da bi, po Radojevićevim rečima, možda mogao da bude neka vrsta pasivnog bojkota kojim se, u stvari, osuđuje ponašanje Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari