Podstrek da se jače nasrne na kritičare režima 1Foto: N1

Manje od 24 sata prošlo je od ukidanja prvostepene presude za napad na Borka Stefanovića i mene do novog napada, takođe metalnom štanglom, na radijskog voditelja Daška Milinovića u Novom Sadu.

Možda je normalna Srbija razočarana ovakvim stavom Apelacionog suda u Kragujevcu, ali očigledno je za neke to predstavljalo podstrek i signal da još brže, jače i bolje nasrnu na sve kritičare režima Aleksandra Vučića, te je ovo jasan pokazatelj da režim i dalje računa na pajser brigadu – kaže za Danas Boban Jovanović, član Stranke slobode i pravde, reagujući na odluku Apelacionog suda u Kragujevcu, kojom je ukinuo osuđujuću presudu za napad na njega i Borka Stefanovića u Kruševcu, pre tri godine, i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Na pitanje da li je ovakva odluka doneta pod pritiskom vlasti, Jovanović kaže da u državi gde je sve pod kontrolom jednog vođe i jedne partije, nije moguće doneti neku odluku, a da iza nje ne stoji režim Aleksandra Vučića.

– Izgleda da je tačna definicija da se Aleksandar Vučić predozirao vlašću i da u takvom stanju on ne može da ostane bez podrške ljudi iz kriminogenih struktura bez kojih bi teško opstao na vlasti.

Nažalost, očigledno da partijskom pravosuđu u Srbiji nije u interesu da se otkriju nalogodavci ovog napada. I bez toga, građani Srbije znaju da je daljinski upravljač za rukovanje ovim kriminalnim bandama u rukama napredne partijske vrhuške i to će se, po padu ovog mafijaskog režima, sigurno dokazati. Novi zakon o javnom tužilaštvu, koji ćemo mi doneti nakon pada ovog nasilnog režima, siguran sam da će rešiti mnoge nerešene predmete i otkriti nalogodavce za napad na nas – napominje sagovornik Danasa.

Upitan da li se nakon odluke Apelacionog suda oseća bezbedno, jer napadači koji su mu izbili zube i povredili vilicu žive u istom gradu, Jovanović kaže da se ne plaši više nego ostali građani.

– Nijedan građanin Kruševca i Srbije nije siguran u zemlji u kojoj je uspostavljena ovakva sprega vrha vlasti i organizovanog kriminala. Ja sam mnogo više zabrinut za bezbednost sve naše dece nego za svoju, u otetoj državi kojom vladaju kriminalni klanovi a ne pravda – objašnjava Jovanović i dodaje da ga ovo dugo suđenje i ukidanje presude nije obeshrabrilo da nastavi da se bavi politikom.

Kaže da mu je apsolutno nejasno kako je u ovoj zemlji kriminal ovako dobro organizovan a država ovako neorganizovana, iako je očigledno da ih vode isti ljudi.

– Ja tek sada dobijam dodatni motiv da se borim za pravnu državu u kojoj su pravda i zakon jednako dostupni i isti za sve ljude bez obzira na političke stavove. Ovo nije samo motiv za mene, već za sve hrabre i dostojanstvene ljude koji su dovedeni do ivice političkog i ekonomskog bezdana. Ako sad odustanemo, posledice tog odustajanja će biti nesagledive. Mi nemamo pravo na kukavičluk. Zalagaću se, nakon pada ovog diktatorskog režima, da se otpuste sve sudije, tužioci i načelnici policije, i da se provere njihove dosadašnje aktivnosti i saradnja sa osobama iz kriminalnog miljea, a zatim imenovati stručne kadrove koji su spremni da profesionalno obavljaju ove poslove – poručuje Jovanović.

Spreman sam za dalju borbu

Upitan da li su povrede koje je pre tri godine zadobio nakon tribine tadašnjeg Saveza za Srbiju zacelile, Boban Jovanović kaže da je telesne povrede zahvaljujući blagovremenoj medicinskoj pomoći sanirao. „Fizički sam u punoj kondiciji i spreman za dalju političku borbu. Mislim da me je ovo iskustvo dodatno ojačalo. Ja nemam pravo da odustanem. Niti to želim dok ne pobedimo ovo zlo i postanemo slobodna i pravna zemlja“, zaključuje Boban Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari