Nastavak sa 1. strane
Nakon govora vođe pokreta Albina Kurtija ispred Narodnog pozorišta, koji je tom prilikom pozvao demonstrante da probiju kordon došlo je do obračuna sa policijom. Kosovska policijska služba koristila je gumene metke i suzavac da razbije grupe demonstranata na glavnoj ulici u Prištini.

Nastavak sa 1. strane
Nakon govora vođe pokreta Albina Kurtija ispred Narodnog pozorišta, koji je tom prilikom pozvao demonstrante da probiju kordon došlo je do obračuna sa policijom. Kosovska policijska služba koristila je gumene metke i suzavac da razbije grupe demonstranata na glavnoj ulici u Prištini. Centar Prištine bio je u potpunosti blokiran do 17 i 30 časova.
Posle konferencije za novinare koja je održana u subotu u 18 časova u prostorijama pokreta Samoopredeljenje, vođa pokreta Aljbin Kurti je uhapšen na zahtev javnog tužioca. Kurti je na konferenciji za novinare okrivio policiju za nasilje i sukobe tokom protesta.

Pregovarači: Reakcija policija isprovocirana

Pregovarački tim Vlade Kosova ocenio je da su u subotnjem protestu u Prištini pripadnici pokreta Samopredeljenje provocirali nasilje, i izazvali tenzije i nestabilnost, suprotno interesima Kosova.

„Pregovarački tim Kosova poziva građane da pomognu očuvanje stabilnosti zemlje“, navodi se u saopštenju pregovaračkog tima posle vanrednog sastanka održanog povodom smrti dvojice učesnika jučerašnjih demonstracija.

Članovi pregovaračkog tima su saopštili da su nasilje protiv institucija i rušenje javnog reda i zakona neprihvatljivi, i da protesti poput onoga koji je juče organizovan u Prištini mogu imati negativne posledice u procesu formiranja države Kosova. Tim je saopštio da su subotnjim protestom u Prištini, „Albin Kurti i pripadnici pokreta ‘Samopredeljenje’ provocirali nasilje, i izazvali tenzije i nestabilnost, suprotno interesima Kosova“.

Predstavnik „Samoopredeljenja“ Glauk Konjufca je rekao da su, prema informacijama tog pokreta, tela dvojice demonstranata preminulih od povreda zadobijenih na jučerašnjim demonstracijama dopremljena u mrtvačnicu u Prištini. On je potvrdio da je preminuo Arben Dželadini, iz Prištine, rođen 1972. godine. Prema nezvaničnim informacijama, od zadobijenih povreda preminuo je i Man Baljaj, rođen 1976., iz Podujeva. Policija do sada nije saopštila imena umrlih.

Inače 14 demonstranata je uhapšeno tokom troipočasovnog sukoba sa policijom.

Čeku odložio posetu Kini

Premijer Kosova Agim Čeku odložio je posetu Narodnoj Republici Kini, potvrdila je portparolka Vlade Kosova Uljpijana Ljama.

„Premijer smatra da treba da ostane u Prištini kako bi se prevazišla ova situacija. Razgovarali smo sa kineskim vlastima i naišli smo na razumevanje da se poseta odloži“, izjavila je Ljama.

Inače Čeku je trebalo da poseti Kinu u okviru diplomatskih aktivnosti članova kosovskog pregovaračkog tima. Cilj ovih poseta je da se međunarodna zajednica upozna sa argumentima za nezavisnost Kosova.

Povodom protesta su se oglasile i tri najveće političke partije kosovskih Albanaca – DSK, DPK i Ora koje su osudile nasilje uz konstataciju da građani imaju prava da protestuju, ali mirno.

„Žalosno je što su izgubljena dva života kao posledica neobuzdanog narušavanja bezbednosti ispred vladinih zdanja“, izjavio je šef UNMIK policije Stiven Kertis. Kako se navodi u sapštenju UNMIK-a, demonstranti su ispred vladinih zgrada primorali policiju da preduzme odbrambene mere kako bi uspostavili red.
Portparol vlade Kosova Uljpijana Ljama izjavila je da je policija reagovala u skladu sa situacijom.
„Policija je bila profesionalna i odgovorila proporcionalno samo u trenutku kada je nekoliko demonstranata pokušalo da sruši barikade oko zgrade vlade“, kazala je Ljama i dodala da je proces rešavanja statusa na pravom putu, te da nema razloga za protest.
Inače, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da „građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo“.
Najuporniji demonstranti su se povukli tek kada su se pojavili u oklopnim vozilima italijanski „karabinjeri“, specijalizovani za razbijanje demonstracija.
Prištinski mediji javili su u nedelju ujutro da su tri osobe koje su teško povređene u protestu prebačene tokom noći iz prištinskog kliničkog centra u druge bolnice. „Posle hirurških intervencija u Kliničkom centru u Prištini, jedan 26-godišnjak je helikopterom prebačen u Klinički centar u Skoplje“, rekli su izvori iz prištinskog kliničkog centra za dnevni list Koha ditore. Prema tom listu, drugi povređeni je prebačen u bolnicu Kfora u bazi Bondstil, a treći u Kforovu bolnicu u Prizrenu. Direktor Kliničkog centra u Prištini Abdulj Krasnići nije hteo da iznosi pojedinosti o povredama, dodavši da informacije može dati tek posle obrade rana. U međuvremenu je pokret Samoopredeljenje pozvao građane Kosova da u nedelju u 18 časova cvećem i svećama obeleže na ulicama grada smrt dvojice preminulih aktivista.
U jučerašnjem protestu pokreta Samoopredeljenje u Prištini protiv predloga specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija i pregovaračkog tima Kosova, povređene su 82 osobe, 75 civila i sedam policajaca. Policija je intervenisala kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon u blizini zgrada Vlade i Skupštine. Jučerašnji protest je danas glavna tema svih dnevnih listova u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari