Dve putnice su poginule, a 43 osobe su povređene u teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Karlovca juče ujutru u 3,20 časova, kada je s puta sleteo autobus koji je prevozio putnike na relaciji Beograd – Split. Poginule su Jelka Damjanović (66) iz Obrenovca i Kata Šimulija, s boravkom u Novom Sadu.

Dve putnice su poginule, a 43 osobe su povređene u teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Karlovca juče ujutru u 3,20 časova, kada je s puta sleteo autobus koji je prevozio putnike na relaciji Beograd – Split. Poginule su Jelka Damjanović (66) iz Obrenovca i Kata Šimulija, s boravkom u Novom Sadu. Niko od 43 povređena putnika nije u životnoj opasnosti. Većina putnika su državljani Srbije.
Razlozi sletanja s puta autobusa još nisu precizno utvrđeni, ali se pretpostavlja da su uzrok nesreće na izlazu s autoputa na magistralu Karlovac – Split, kiša i klizav kolovoz. Mesto nesreće je raščišćeno kako bi se normalizovao saobraćaj na autoputu od Zagreba prema Rijeci i Splitu.
U Ambasadi Srbije u Zagrebu Danasu je potvrđeno da je poginula putnica Jelka Damjanović (66) iz Obrenovca, a da je u Split putovala zajedno sa sinom koji je u nesreći lakše povređen. Druga žrtva saobraćajne nesreće identifikovana je kao Kata Šimulija, s boravkom u Novom Sadu.
U Ambasadi Srbije navode kako su putnici još u šoku i da su svi putnici imali ili srpsko ili dvojno hrvatsko-srpsko državljanstvo, kao i da je većina njih putovala u Gračac, Knin i Split.
Zlatko Grubačić, načelnik traumatologije u Karlovačkoj bolnici, izjavio je za RTS da je u ambulantu dovezeno 36 putnika, od kojih je 18 zadržano na lečenju, 13 imaju teške, a pet lakše telesne povrede. Jedna žena je prebačena u Centar za povrede kičme Traumatološke klinike u Zagrebu. U autobusu su bila 44 putnika, dva vozača i domaćica puta. Zbog ličnih stvari i dokumenata koji su posle nesreće ostali u smrskanom autobusu, policija još ne može sa sigurnošću da utvrdi državljanstvo ostalih povređenih putnika.
Glavni zapovednik hrvatske policije Marijan Benko izjavio je da se vozač firme „Zlatunić“ iz Splita, u čijem je vlasništvu autobus, takođe nalazi u karlovačkoj bolnici „pod kontrolom policije“.
On je naveo da je preliminarna istraga utvrdila kako nije verovatno da je vozač zaspao, kako su to preneli neki mediji, jer svi tragovi upućuju na to da je na vreme uočio krivinu i započeo da skreće, „pre nego što se nešto počelo događati“.
– To može da bude ili kvar na autobusu ili prevelika brzina kojom se u ušlo u krivinu, ili neki spoljni faktor na putu – rekao je Benko.
Unesrećene i mesto udesa juče ujutru posetio je ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin zajedno s pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Đorđem Tepšom. Oni su naglasili da je reakcija ekipa hitne pomoći i bolničkog osoblja u Karlovcu bila vrlo korektna i pravovremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari