Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je raspored sedenja poslanika u Domu Narodne skupštine. Preseljenje republičkih poslanika u nove prostorije bivše Savezne skupštine planirano je za sredinu ovog meseca.

U skladu sa desnom orijentacijom, poslanici SRS-a sedeće skroz desno u ovalnoj sali, a ispred njih će biti smešteni poslanici LDP-a. Treći red sa desne strane rezervisan je za narodnjake, dok je četvrti za naprednjake Tomislava Nikolića. Dva središnja reda rezervisana su za Koalicuju za Evropsku Srbiju. G 17 plus će sedeti do koalicionih partnera iz ZES-a, dok su mesta u krajnje levom redu rezervisana za koaliciju SPS – PUPS, poslanike manjina i samostalne poslanike.

Većina poslanika raduje se preseljenju u nove prostorije i nada se boljoj atmosferi i efikasnijem radu. Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a kaže da će preseljenje umnogome popraviti sliku o parlamentu. „Sala za plenarne sednice je prigodnija i veća i ono čemu se ja nadam da će se mikrofoni automatski isključivati, nakon isteka predviđenog vremena za repliku. Dobro je i što će predstavnici Vlade sada sedeti ispred nas i što ćemo im gledati u oči, a ne u leđa kao što je do sada bio slučaj, kaže Kolundžija.

Radikali smatraju da je sala za plenarne sednice mnogo bolja od dosadašnje, ali da je prostor, koji će biti dodeljen strankama na korišćenje u vreme sednice biti znatno manji. Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a kaže da narodnjacima nije mnogo bitno gde sede, ali se nadaju da će ono koji se deklarišu kao vladajuća većina nastojati da poprave atmosferu za rad i i da će ostvariti normalan dijalog sa strankama opozicije. Velimir Ilićtvrdi, međutim, da će poslanici u novim ambijentu biti otuđeniji od naroda.Za poslanički klub Srpske napredne stranke preseljenje u „staru“ zgradu Skupštine Srbije neće predstavljati problem, jer, kako kažu ni u sadašnjoj nisu imali dovoljno prostorija za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari