Pohvaljujem Vladu Srbije za napredak koji je postigla kad je reč o sprovođenju reformi i dijalogu između Beograda i Prištine. Svesna sam činjenice da reformski proces zahteva izuzetan napor.

Ali, čvrsto verujemo da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zbog čega očekujemo dalji napredak u sprovođenju reformi, kao i dodatno unapređenje odnosa Srbije s Kosovom – ističe u razgovoru za Danas Lusinda Krajton, ministarka za evropske poslove Irske, države koja je u januaru preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji.

Naša sagovornica izražava optimizam povodom mogućnosti da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU do jula 2013, naglašavajući da je „napredak u proširenju Unije jedan od prioriteta irskog predstavljanja“.

„Smatramo da je proširenje ključno oruđe za unapređenje reformskog procesa, demokratije i stabilnosti u Evropi. Stoga, tokom svog predsedavanja Irska će se postarati da unapredi i olakša taj proces ne samo za države koje pregovaraju o članstvu, već i za sve kandidate i buduće kandidate“, ukazuje Lusinda Krajton.

Koliko je realan scenario da Srbija dobije datum za početak pristupnih pregovora o članstvu u EU tokom irskog predsedavanja, do 1. jula?

– Zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012. godine Srbija se poziva da nastavi sprovođenje reformi u brojnim oblastima. Istovremeno, naglašava se značaj daljeg poboljšanja odnosa s Kosovom. Savet je pozvao Evropsku komisiju da podnese izveštaj o daljem napretku Srbije ovog proleća, na osnovu čega će biti razmatrana mogućnost otvaranja pristupnih pregovora. Irska će rado razmotriti izveštaj Komisije i spremni smo da olakšamo proces otvaranja pregovora sa Srbijom tokom svog predsedavanja, ukoliko Savet donese takvu odluku.

Prema vašem mišljenju, šta bi srpski zvaničnici trebalo da učine u narednih nekoliko meseci da ubede članice EU da Srbija zaslužuje otvaranje pristupnih pregovora?

– Zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012. istovremeno se pozdravljaju koraci koje je Srbija preduzela do sada i navode segmenti u kojima je potrebno ostvariti dodatni napredak. Savet ohrabruje Srbiju da ubrzano sprovodi program reformi, naročito u domenima koji se odnose na vladavinu prava, nezavisnost ključnih institucija, stvaranje prikladnog poslovnog okruženja, zaštitu prava manjina i ranjivih grupa. Savet takođe poziva Srbiju da nastavi da se konstruktivno angažuje u regionalnoj saradnji i da jača odnose sa susednim zemljama. Dalje unapređenje odnosa s Kosovom, uključujući postizanje konkretnog i održivog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, takođe će biti važno za napredak Srbije u narednim etapama puta ka članstvu u EU.

Šta mislite o dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine koji su podignuti na politički nivo?

– Pozdravljam nedavno postignuti napredak u dijalogu Beograda i Prištine i pohvaljujem napor koji ulažu premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ključno je održati takav tempo i postići konkretan napredak, što podrazumeva i sprovođenje do sada postignutih sporazuma. U tom kontekstu, implementacija sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima predstavlja dobru vest. Dakle, očekujem postizanje daljeg napretka u novim rundama briselskog razgovora.

Koji je najvažniji cilj irskog predsedavanja EU?

– Najvažniji cilj našeg predsedavanja Evropskoj uniji odnosi se na oporavak ekonomije unapređenjem konkurentnosti EU na globalnom nivou, stimulisanjem rasta i hvatanjem u koštac s problemom visoke stope nezaposlenosti. Da bi se uspostavila stabilnost, otvorila radna mesta i pospešio rast, Evropi je potrebna stabilna monetarna unija. To znači da moramo da nastavimo svoj rad da osnažimo evrozonu, između ostalog, ispunjavanjem obećanja o „razbijanju začaranog kruga“, uspostavljenog između bankarskog sektora i prezaduženosti država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari