Pokret "Metla" odlučio da izađe na izbore 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Pokret „Metla 2020“ doneo je odluku da ide na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, iako su svesni svih negativnih okolnosti u kojima se oni održavaju, nefer uslova i zatrovanosti javne scene, izjavio je danas član Predsedništva tog pokreta Miloš Jovanović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je takva odluka doneta jer se radi o redovnim izborima, predviđenim Ustavom, ali i da u ovom trenutku ne vide ni jedno drugo održivo rešenje da bi se došlo do promena u zemlji, koliko god okolnosti bile loše.

Naš cilj je da u Srbiji dođe do korenitih promena. Te promene zahtevaju nove ljude, istakao je Jovanović, uz konstataciju da nema lakih rešenja i ona se neće desiti preko noći.

Kako je objasnio, sadašnja vlast je „ovaj nakaradni sistem“ dovela do savršenstva, a bivša je to započela, tako da nas „ovaj partitokratski sistem sve zajedno ubija“.

Pokret „Metla 2020“, prema rečima Jovanovića, ne planira praviti nikakve koalicije, ali su dobrodošli da se priključe „svi čestiti ljudi“ koji nisu deo sadašnjeg sistema.

Član Predsedništva „Metle 2020“ Ivan Matović objasnio je da su pokreti koji su u tu organizaciju uključeni prvo pojedinačno održali sastanke svojih organa da bi odlučili da li bojkot ili izlazak na izbore, a onda je doneta zajednička odluka.

Matović je podsetio i da su parlamentarni izbori 2016. godine održani u uslovima koji su bili loši kao i sada, kao i predsednički 2017. i lokalni 2018, a na njima su svi učestvovali i nisu bojkotovali. On je ocenio da je energija kod naroda definitivno ugašena „jalovim pokušajem opozicije da se izbori za svoju korist, a ne protiv sistema“.

Matović je negirao da je „Metla 2020“ odluku o izlasku na izbore donela zbog toga što je cenzus spušten na tri odsto, jer su „o tome razmišljali i kad je bio pet odsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari