Pokret za preokret: Deficit je posledica kampanje 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Rebalans budžeta za 2020. koji je juče usvojila Vlada „dokazuje ekonomski sunovrat koji je najvećim delom posledica izborne kampanje, odnosno predizbornog trošenja novca, kako bi se stvorio privid ekonomskog blagostanja“, ocenio je danas Pokret za preokret.

U saopštenju se naglašava da je deficit od 483 milijarde dinara „rekordna razlika između prihoda i rashoda još od 2000 godine, uzimajući u obzir i izbornu 2014. godinu, kada je isti režim napravio sličnu dubiozu“.

„Ovogodišnji deficit od devet odsto revidiranog BDP, veći je i od prethodnog rekorda iz 2014, kada je bio 6,2odsto“, podseća se u saopštenju, uz ocenu da je defici usvohila „nelegalna i nelegitimna“ vlada.

„Rekordan deficit ogoljava priču o ekonomskim uspesima režima Aleksandra Vučića.

Uz rekordan deficit, sustiže nas rekordna zaduženost od 28 milijardi, što je 60odsto BDP, kao i preteća prezaduženost koja će postojeći dug dovesti do 100 odsto BDP“, ocenio je predsednik Pokreta za preookret Janko Veselinović.

On je u pisanoj izajvi naglasio da je to „zvono su za uzbunu i onima koji su do sada živeli u iluziji da režim zna šta radi“.

„Ovako visok deficit nema opravdanje u pandemiji korona virusa, prvenstveno jer su ovakav pad imale samo zemlje sa visokim učešćem turizma u BDP, koji je kod nas ima relativno nisko učešće od oko 4-5 odsto, dok u nekim zemljama Evrope učešće turizma čini 30 odsto BDP“, ukazao je Veselinović.

Ovakav deficit, smatra on, „prate nova zaduženja, koja najčešće odlaze u finansiranje neefikasne državne, koja je zbog stranačkih interesa predimenzionirana i čini deo sistema izbornih manipulacija“.

Značajan deo novca, smatra Veselinović, odlazi u preskupe infrastrukturne projekte, koji se realizuju iz stranih kredita, na kojima su i nosioci posla, dobavljači, a često i radnici stranci.

„Posebna je priča o suludim projektima, poput finansiranja Beograda na vodi, Aerodroma Beograd ili upumpavanja novca kroz Telekom u stranačke medijske projekte“, ocenio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari