POKS: Srbija da ne vraća Titove kredite 1POKS: Logo

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je Vladu Srbije da prestane da vraća komunističke kredite iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina, Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj jer su, navodi se u saopštenju, zaključeni sa zelenaškim kamatnim stopama od sedam odsto godišnje.

Iz POKS-a navode da je iz budžeta Srbije pre dva dana isplaćeno 22 miliona evra na ime Titovih kredita, što će biti ukupno 250 miliona ove godine. Prošle godine građani Srbije su takođe platili 250 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

– Srbiji je ostalo da vraća još 20 godina ukupno 8,8 milijardi evra komunističkih kredita, koji su podizani da bi se nerealno povećavale plate i penzije i tako kupio socijalni mir. Ovo je bilo protivno razumu i ekonomskoj logici. Svojim ekonomskim merama, komunisti su privredu bacili na kolena, ukinuli su privatnu svojinu i uništili srpska sela. Jedini izlaz od potpunog kolapsa, videli su u uzimanju kredita sa grejs periodom od 10 godina, koje će otplaćivati buduće, odnosno ove generacije, saopštio je potpredsednik POKS-a Vojislav Mihailović.

On je dodao da je komunistička vlast bila nelegalna jer je monarhija nelegalno ukinuta, pa samim tim i „sve odluke nelegalne posleratne vlasti treba proglasiti ništavnim, tim pre što su zaključili ugovore sa užasno visokim, zelenaškim kamatnim stopama“.

POKS je u saopštenju podsetio da su Slovenija i Hrvatska svoj deo duga vratile poveriocima pre 10 godina, ali da Srbija „grca“ u ovim dugovima još uvek i da će se to nastaviti narednih 20 godina.

Ovo je cena koju naše generacije moraju da plaćaju za „lagodan život bez briga“ iz komunističkog vremena, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari