Stanovnici sela Ripe na severu Albanije sprečili su predstavnike Saveta Evrope (SE) da sprovedu istragu o navodnoj trgovini organima koji su vađeni Srbima otetim na Kosovu, javili su albanski mediji.

Bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi „Lov“ pominje kuću porodice Katuči i selo Ripa kao moguća mesta trgovine organima koji su uzimani Srbima otetim na Kosovu, podseća agencija Frans pres.

Osim „žute kuće“ u knjizi Del Ponte pominju se još tri lokacije na severu Albanije, na kojima je moguće da su vršene transplantacije organa. Srpsko tužilaštvo je do sada, na osnovu fotografija identifikovalo 10 mogućih egzekutora i jednu od žrtava – Predraga Dragovića.

Stanovnici sela Ripa su u ponedeljak tokom dva sata blokirali put i sprečili istražitelje Saveta Evrope da uđu u kuću Katučijevih bez naloga albanskog tužilaštva, javila je televizija Njuz 24 (News). Prema knjizi Del Ponte, u toj kući, poznatoj kao „žuta kuća“, vađeni su organi otetim Srbima i potom prodavani u inostranstvu.

– Nisu nam pokazali nikakav nalog, a mi nismo mogli da znamo ko su oni, posebno što ih nije pratio albanski tužilac, rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Frans pres Abdula Katuči, vlasnik „žute kuće“.

– Haški tribunal je 2002. i 2003. sproveo istragu i nije našao dokaze, a sada ponovo počinju da nas opsedaju, kaže Katuči koji godinama tvrdi da je nevin.

Predstavnici Saveta Evrope u Tirani nisu želeli da komentarišu izveštaje medija. Specijalni izaslanik SE Dik Marti koji nije bio prisutan u ponedeljak u Ripi, proveo je dva dana u Tirani nakon što je prethodno boravio u Beogradu i Prištini. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u martu prošle godine istragu o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije na osnovu navoda iz knjige Del Ponte.

Odbijanje zbog knjige Karle del Ponte

Albansko ministarstvo pravde odbilo je krajem prošle godine zahtev srpskog tužilaštva za sprovođenje istrage. Prema albanskim vlastima, „zahtev srpskog tužilaštva po pitanju istrage o trgovini organima nije u skladu sa kriterijumima predviđenim konvencijama SE“, jer se ono „zasniva samo na tvrdnjama iznetim u knjizi (bivše haške) tužiteljke Karle del Ponte“. Albanski ministar pravde je u ponedeljak rekao da je njegova zemlja „otvorena“ za svaki zahtev za sprovođenje istrage, koji je u skladu sa međunarodnim konvencijama, navodeći da zahtev srpskog tužilaštva nije bio u skladu sa tim konvencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari