Rasprava o izmenama Poslovnika o radu Skupštine Srbije, koje bi trebalo da otklone svaku sumnju i mogućnost da se političkim pritiscima može uticati na samostalnost regulatornih tela, ostala je juče u senci polemike Nade Kolundžije, šefice poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju i Tomislava Nikolića, lidera Srpske napredne stranke.

Oštar duel je počeo tvrdnjom Kolundžije da je do sada korupcija bila u osnovi “dogovora” vladajuće koalicije i opozicije o radu u parlamentu. Ona je navela da se to odnosi na period pre usvajanja novog Poslovnika, u vreme kada je zbog blokade rada skupštine „korupcija bila drugo ime za dogovor“ vladajuće većine sa opozicijom o nastavku zakonodavnih aktivnosti. Na te navode reagovao je Nikolić, optužujući Kolundžiju da je bacila ljagu na svih 250 poslanika time što je optužila opoziciju da ju je vlast korumpirala. “Ne sme da ostane priča da smo svi korumpirani – mi što smo navodno uzimali novac i vlast koja je taj novac davala. Treba da utvrdimo tačno o kome se radi”, rekao je Nikolić.

“Kada sam rekla da je u osnovi dogovora korupcija, a neko se javi i pomene novac, onda se verovatno sam prepoznao. Ja novac nisam pominjala. Korupcija je kada se različitim trgovinama jedna institucija devalvira. Korupcija je možda ružna reč, ali je nažalost tačna”, odgovorila je Kolundžija. Nikolić je nastavio da insistira na tome da pod korupciju spada ako neko dobije „novac, kuću, imanje“ i da bi šefica ZES morala da kaže na koga je mislila. Ona je uzvratila da nije posao poslanika da sprovodi istragu, ali da su zloupotrebe o kojima je govorila zaustavljene novim Poslovnikom.

Nada Kolundžija je juče, obrazlažući izmene Poslovnika, koje je predložilo tačno stotinu poslanika vladajuće koalicije, navela da je predviđeno da izveštaje regulatornih tela ubuduće razmatra nadležni odbor, koji će parlamentu predložiti mere kojima bi se unapredilo stanje u oblastima na koje se izveštaji odnose. Posebna procedura je utvrđena za izveštaje onih tela koja obavljaju nadzor nad organima vlasti, kao što su Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnik građana i Državna revizorska institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari