Polemika o jeziku u skupštini 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije danas su, tokom razmatranja seta zakona iz oblasti obrazovanja, polemisali o tome da li postoji bosanski jezik i o lažnim diplomama.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je ideja dualnog obrazovanja da Srbi budu roblje kod stranog gazde.

“Da se čitava Srbija pretvori u zemlju u kojoj ćemo svi raditi kao jeftina radna snaga kod vaših prijatelja Arapa, Nemaca i drugih, kojima poklanjate ne samo pare iz našeg budžeta, nego i naše poljoprivredno zemljište,besplatnu infrastrukturu, oslobađanje od plaćanja poreza”, rekao je Obradović obraćajući se vladajućoj većini.

On je rekao da ministar prosvete Mladen Šarčević nije smeo da se bavi problemom kupljenih diploma, doktorskim i drugim radovima koji su plagijati zato što u Vladi Srbije ima kolege čiji su doktorski radovi plagijati.

Obradović je ukazao i na to da nastavnici i deca u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu imaju veliki problem zato što su nastavnici srpske nacionalnosti obavezni da predaju na izmišljenom bošnjačkom jeziku, a deca srpske nacionalnosti su obavezna da prisustvuju predavanjima na izmišljenom bosanskom ili bošnjačkom jeziku.

“Meni je svejedno kako ga zovu, on ne postoji, to je samo varijanta srpskog jezika, to znaju svi lingvisti sveta.Samo političari koji su dozvolili da jedan izmišljeni jezik postoji u obrazovnom prosvetnom sistemu Srbije mogu sebi da dozvole takvu naučnu glupost da izmišljaju jezik koji ne postoji”, rekao je Obradović.

Samostalni poslanik Jahja Fehratović, komentarišući Obradoviću izjavu, naveo je da su to “najblaže kazano elementi fašizma, s obzirom da je rekao da ne postoji jedan jezik, a ako ne postoji taj jezik onda ne postoji ni taj narod”.

“Čudno mi je kako Obradović može da kaže da ne postoji bosanski jezik, da ne postoje Bošnjaci.Za njega onda ne postojimo ni mi kao manjinski narodi na ovom prostoru”, rekao je Fehratović.

On je rekao da ti jezici imaju zajedničku osnovu, ali imaju i svoje različitosti i istakao da nikako bosanski ne može da bude srpski jezik, kao što srpki ne može da bude bosanski, jer su to dva različita jezika.

Obradović je na to rekao da ne postoji ni američki, ni australijski jezik, već isključivo enegleski jezik u varijantama u SAD i Australiji.

“Ne postoji ni austrijski jezik, već isključivo nemački jezik, tako ne postoji ni hrvatski, ni crnogorski, ni bosanski jezik, već su to varijante srpskog jezika i to znaju svi lingvisti sveta. Slažem se da ne postoji ni bošnjačka nacija. To su Srbi muslimanske veroispovesti, a izmišljena politička nacija bošnjaštva samo je jedan politički projekat koji nam se nameće”, ocenio je Obradović.

Fehratović je rekao da se neko ko treba da predstavlja većinski narod fašistički odnosi prema pripadnicima drugih naroda.

“Prema ovoj ideologiji u ovoj državi ne bi trebalo da postoji niko drugi osim Srba”, rekao je on.

On je dodao da je Srbija multietnička država i da pored Srba u njoj žive svi ostali narodi i Ustavom i zakonom jednaki.

“Nečuveno je da neko može bilo kome da kaže da ne postoji kao narod.Bošnjaci su narod, bošnjački jezik postoji ”, rekao je Fehratović.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da je Obradovićeva diploma sporna.

“Neko ko je profesor srpskog jezika i književnosti, a ne razlikuje četiri akcenta u srpskom jeziku ima ozbiljan problem da me uveri da mu je diploma autentična, jer Boško Obradović ne zna da akcentuje reči”, rekao je Martinović.

Martinović je naveo da je juče pozvao poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića, a danas poziva Boška Obradovića da donesu svoje indekse, nazivajući ih “lažnom srpskom elitom”.

“Donesite ih ovde u Skupštinu. Ja ću doneti indeks predsednika moje stranke Aleksandra Vučića, doneću svoj indeks pa da uporedimo vas elitu i nas koji ne znamo ništa, ko je bio bolji student i ko je bolje naučio nauke i fakultete koje je studirao”, rekao je Martinović.

Na to je Božović predložio Martinoviću da pored indeksa donese svoju i imovinsku kartu Aleksandra Vučića i njegovog brata i svih funkcionera Vlade Srbije za poslednjih pet godina i da uporede kako žive oni u vrhu vlasti, a kako žive ostali građani Srbije, sa čim se Martinović složio.

Orlić: Paušalne ocene opozicije

Kritike opozicije na Predlog zakona o dualnom obrazovanju su iznova ponavljanje već dobro naučenih fraza, izjavio je danas poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić u pauzi zasedanja Skupštine Srbije. Orlić smatra da dualno obrazovanje, onako kako je zamišljeno u vladinom predlogu zakona, omogućava đacima realnu praksu i daje im mogućnost da budu spremniji za tržište rada. Prema Orliću, ne postoji nijedan argument zašto takav sistem obrazovanja ne bi bio zdušno podržan u srpskom društvu. Bivši režim ne uvažava ono što je ministar imao da kaže, smatra Orlić, koji je ukazao da je opozicija iznosila paušalne ocene o uspostavljanju robovlasničkog sistema u Srbiji. Orlić je napomenuo da je svaki đak slobodan da izabere sistem školovanja i delatnost kojom će se baviti. Poslanici danas razmatraju Predlog zakona o dualnom obrazovanju, izmene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari