Već više od godinu dana MUP Srbije ignoriše zahtev Koalicije za slobodni pristup informacijama da, u skladu sa zakonom, odgovori gde se trenutno nalazi 72.000 potpisa građana koje je ta koalicija prikupila i decembra 2007. predala Narodnoj skupštini, kaže za Danas Zdenka Kovačević, predstavnica ove koalicije nevladinih organizacija i predsednica UO udruženja Sretenje iz Požege.

Ovim potpisima ova koalicija je želeli da pokrene inicijativu da se što hitnije donese Zakon o klasifikaciji informacija i usvoje izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Koalicija je zahtevala od MUP-a Srbije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, da im odgovori gde se trenutno nalazi dokumentacija s potpisima građana, jer je policija trebalo da proveri njihovu validnost. S obzirom na „ćutanje administracije“, odnosno na to da MUP većgodinu dana ne odgovara, Koalicija se žalila povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću, kao i republičkom zaštitniku građana Saši Jankoviću.

– Zaštitnik građana je decembra prošle godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Biroa za pritužbe i predstavke MUP-a zbog povrede principa dobre uprave i neblagovremenog rada, kao i kršenja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja – ističe Kovačevićeva. Inače, taj postupak je i dalje u proceduri.

Sagovornica Danasa navodi da je Koalicija najpre oktobra 2008. podnela Birou za pritužbe i predstavke MUP-a zahtev za dostupnost informacija o utvrđivanju verodostojnosti prikupljenih 72.000 potpisa građana. S obzirom na to da Biro nije odgovorio u zakonskom roku podneta je žalba povereniku za informacije od javnog značaja, koji je 18. novembra doneo rešenje kojim nalaže MUP-u da u roku od tri dana dostavi tražene informacije.

– Ni tada nije bilo odgovora, tako da smo podneli pritužbu na rad Biroa i zaštitniku građana Saši Jankoviću, jer smatramo da je MUP prekršio pravo na slobodan pristup informacijama – objašnjava Zdenka Kovačević.

 

Nacrt zakona u februaru

Ministarstvo pravde je u međuvremenu, kaže Kovačević, osnovalo radnu grupu čiji je zadatak da do 15. februara uradi Nacrt zakona o klasifikaciji informacija. U toj grupi učestvuju i predstavnici Koalicije, ali i državnih bezbednosnih službi – VBA, BIA i obaveštajna agencija pri Ministarstvu spoljnih poslova. Prema njenim rečima, Koalicija će pratiti aktivnost radne grupe i reagovati na eventualno sporne predloge. Suština ovog zakona je da se jasno definiše šta je to službena, državna ili vojna tajna. Ovak akt se mora usvojiti zbog bezbednosnih razloga, sprečavanja zloupotrebe oznake „tajna“, ali i zbog standarda EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari