Od 230.961 upisanih birača u Nišu do 18 časova glasalo je 47,56 odsto, saopšteno je sinoć neposredno po zatvaranju birališta u Gradskoj izbornoj komisiji. U GIK-u su kazali da je izlaznost varirala od 35 odsto – na centralnim i većim biračkim mestima, do 66 odsto – na manjim biralištima u seoskoj sredini.

– Većina od 173 biračka mesta u gradu otvorena je na vreme, a otvaranje pojedinih biračkih mesta kasnilo je iz tehničkih razloga, među kojima su, recimo, višestruko prebrojavanje obimnog izbornog materijala pre otvaranja. Tokom glasanja nije bilo incidenata, ali je bilo prijava građana i političkih stranaka na propuste, što, nadam se, neće uticati na regularnost izbora – rekla je sinoć predsednica GIK Jasmina Krstić.

Predsednik Gradskog odbora SNS Zoran Perišić rekao je sinoć za naš list da na izborima „nije bilo masovnijih i drastičnijih neregularnosti već samo manjih propusta“. On je precizirao da je, na primer, predsednik niške opštine Pantelej Slaviša Dinić (DS) „lobirao prisutne građane na svom biračkom mestu da glasaju za DS“, a predsednik drugog biračkog odbora rekao je biračima da „na internetu piše da je Boris Tadić već pobedio u Londonu“. Predsednik Izbornog štaba DSS Aleksandar Milošević dodao je da je „najdrastičnija neregularnost zabeležena na biračkom mestu u OŠ „Bubanjski heroji“, ispred kojeg su aktivisti URS-a zaustavljali građane i obećavali im zaposlenje i druge pogodnosti, zbog čega su najpre intervenisali članovi biračkog odbora, a potom i policija, a ova neregularnost ušla je u zapisnik sa birališta“. On je kazao da je takođe „kasnilo otvaranje priličnog broja biračkih mesta, najčešće zbog nepostojanja kontrolnih listića“.

U prvim satima glasanja bilo je „dosta posla“ i za hitnu pomoć. Zbog povremenih gužvi na biralištima, čekanja, visokih temperatura i zagušljivih prostorija, kolabirale su uglavnom starije osobe. Dežurni dispečeri Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kazali su lokalnim medijima da je „na jednom biračkom mestu starac od 93 godine koji boluje od demencije sam izašao da glasa, a potom se „izgubio“ i „nije mogao da se seti gde stanuje“, pa ga je lekarska ekipa koja je intervenisala smestila na Kliniku za neurologiju“.

Za Skupštinu grada Niša, koja broji ukupno 61 odbornika, „takmičilo“ se 14 izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana. Na listićima za odbornike u gradskim opštinama Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja broj izbornih lista bio je različit u zavisnosti od opštine. Na ovim izborima birači su mogli da glasaju, pored ostalog, i za dve autentične niške političke „snage“ – Reformističku stranku i Grupu građana „Bolje“.

Zatrpavanje SMS porukama

Građani su se žalili GIK-u da ih nema na sva četiri biračka spiska, pa su mogli da glasaju samo na nekim, ali ne i na svim raspisanim izborima. Na svakom biračkom mestu u Nišu građani su, inače, dobijali po četiri listića – za predsedničke, parlamentarne, gradske i opštinske izbore, a prethodno su se, shodno tome, upisivali u četiri biračka spiska. Takođe, građani su se žalili da im je od juče ujutru, uprkos predizbornoj ćutnji, nekoliko stranaka masovno slalo propagandne SMS poruke, a i novinarka Danasa dobila je pozive da glasa i za SNS i za DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari