Političari se plaše reakcije građana zbog GMO 1

U Srbiji još nema jasne političke volje za ispunjavanjem uslova koji državi omogućavaju članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a samim tim i u Evropskoj uniji.

Ako je plan da Srbija do kraja mandata nove vlade bude u potpunosti spremna za ulazak u EU, onda će ova vlada morati da izmeni Zakon o genetski modifikovanim organizmima i dopusti promet GMO na teritoriji države. Dopuštanje prometa GMO uslov je za ulazak Srbije u STO, a članstvo u STO je preduslov za ulazak u EU. Iako deluje da je ovo ekonomsko pitanje, ispostavilo se da je reč o par ekselans političkom pitanju o kojem vlast mora da se izjasni, a da pritom svoju poziciju ne ugrozi. S obzirom na to da Srbija već 11 godina pregovara u članstvu u STO, i da godinama nije spremna da ispuni zahteve, kao i da su raniji pokušaji bili neuspešni, kao i da izmene zakona nisu ni na vidiku, jasno je da dosadašnje vlasti nisu imale političke volje da izmene zakon, verovatno pokušavajući da se ne zamere javnosti koja ima izrazito negativan stav prema GMO, ali verovatno i mnogim zainteresovanim stranama čiji bi interesi bili ugroženi.

Pitanjem članstva Srbije u STO bavi se poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom i u nadležnosti je Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, dok bi izmenom Zakona trebalo da se pozabavi Ministarstvo poljoprivrede. Zasad nije poznato kada će Srbija otvoriti ovo poglavlje.

Osetljivo pitanje’]

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, za Danas kaže da Srbija može ovo poglavlje da otvori bez promene Zakona, međutim, ne može da ga zatvori bez članstva Srbije u STO, što podrazumeva omogućavanje prometa GMO.

– Iako izmene zakona nisu u mojoj nadležnosti, moram da istaknem da je pitanje GMO vrlo osetljivo i da se više od 90 odsto građana Srbije ne slaže sa tim. Problem sa zakonom nije zabrana uzgajanja, već zabrana prometa. Postoji mogućnost da se promet dozvoli, ali da se postave takvi uslovi koji će promet praktično onemogućiti. Zato je neophodna javna i stručna debata, kako postati član STO a ne ugroziti sopstvene interese. Potpuno je deplasirano da Srbije ne bude članica STO i u društvu više od 160 zemalja, 25 zemalja pregovara o članstvu, a samo 13 zemalja nisu članovi, ukazuje LJajić.

U Ministarstvu poljoprivrede nam je rečeno da Srbija ima Zakon koji reguliše pitanje GMO i da izrada novog nije na dnevnom redu. „Kada bude, i ako bude na dnevnom redu“, kako nam je odgovoreno, „u njegovu izradu zasigurno će biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovništva biti apsolutno prioritet“.

Šta kaže skrining’]

U izveštaju sa skrininga za poglavlje 30 jasno piše da je Srbija u velikoj meri uskladila svoju trgovinsku politiku sa pravilima EU i STO. Međutim, kako se dodaje, Srbija još nije pristupila STO i moraće to da učini pre pristupanja EU. Kako se navodi, u pogledu regulatornog usklađivanja sa zahtevima STO, i dalje postoje dva nerešena pitanja i to izmena zakonodavstva koje reguliše trgovinu genetskim modifikovanim organizmima i reforma zakona o akcizama. Kada je reč o bilateralnim zahtevima članica STO, Srbija i dalje treba da zaključi pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilom oko poljoprivrede i Ukrajinom oko roba i usluga. Dodaje se da je tokom maja 2015. Rusija obavestila Srbiju o dodatnim zahtevima za dalju liberalizaciju odabranih dobara i usluga.

Od Srbije se u tom poglavlju zahteva da svoje trgovinske politike prema trećim zemljama i u okviru međunarodnih organizacija postepeno usklađuje sa politikom i stavovima usvojenim u EU i njenih država članica kako bi se osposobila da sprovodi zajedničku trgovinsku politiku EU nakon datuma pristupanja. Dok je Srbija izjavila da će otkazati svoje sporazume o slobodnoj trgovini nakon pristupanja EU i uskladiti svoje druge međunarodne sporazume sa pravnim tekovinama EU do trenutka pristupanja.

Pregovori još od 2005.’]

U izveštaju piše i da Srbija pregovora o članstvu u STO još od 2005. i da je tokom ovog perioda izvršila sveobuhvatnu reformu svog spoljnotrgovinskog sistema, osim još dva gore navedena uslova.

Podsetimo, Srbija je još u novembru 2013. mogla da postane članica STO. Rok je bio da do 15. oktobra dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda, ali rok nije ispoštovan. Kako su tada pisali mediji, Srbiji je STO pokušala da izađe u susret time što je bilo dovoljno da izmene zakona o GMO odobri samo Vlada, jer u većini novih članica koje se kandiduju u STO dozvole prometa GMO mora da odobri i Skupština. Međutim, to na vladi nije prošlo.

Inicijativa Zelenih Srbije i Zelene ekološke partije

Zeleni Srbije i Zelena ekološka partija su svim gradovima i opštinama u Srbiji uputili zajedničku Inicijativu za formiranje komisija za utvrđivanje prisutnosti i suzbijanje GMO na području gradova i opština, saopšteno je u zajedničkom saopštenju. Kako se navodi, Zeleni su odlučni u nameri da Srbija ostane država bez genetički modifikovanih organizama. Zeleni pozivaju opštine i gradove da usvoje inicijativu, jer će tako snažnije i odlučnije podržati deklaraciju i time učiniti da lokalne samouprave ostanu zone bez GMO.

Vučić: Putujem u Brisel 18. jula’]

Aranđelovac – Vlada dobro funkcioniše, a nova kad se formira funkcionisaće još bolje, rekao je u Aranđelovcu mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, koji je najavio da 18. jula putuje u Brisel na otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 između Srbije i EU, prenosi FoNet. Dobićemo vladu kada budemo mogli, u skladu sa Ustavom i zakonom, odgovorio je Vučić na pitanje kada će Srbija dobiti premijera, pošto će to danas učiniti Velika Britanija, aludirajući na njegovu nedavnu izjavu da će Srbija imati premijera pre te zemlje. Vučić je rekao i da sa liderom socijalista Ivicom Dačićem nije razgovarao o formiranju Vlade, „jer da jeste našao bi Ivica svog novinara da iz felša najavi šta smo se dogovorili“. Zato ni sa kim ne razgovaram, radim važan posao, rekao je Vučić. On je ocenio i da su ministarstva prosvete, poljoprivrede i zdravlja ključna za budućnost Srbije, a ranije su služila za podmirivanje određenih stranaka. Ponosan sam kao premijer što sam otvorio novi pogon fabrike Bekament, koja je u prvih šest meseci ove godine ostvarila 30 odsto veći rast, a plate ne kasne, naglasio je Vučić. Imaju 313 radnika, problem im je kako da nađu ljude koji žele da rade u proizvodnji, zbog čega treba da radimo sa decom od tinejdžerskog doba i da ih učimo da rade u fabrici, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari